ZETApress

hírportál

Nőkért a Nőnapon

Az emlőrák korai felismerésének hangsúlyozását és soha nem látott túlélést lehetővé tevő innovatív terápiák megismerését kínálta a résztvevőknek tegnap délután a Nemzetközi Nőnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga által megrendezett HER2 Klub. A jelenlévő hölgyeknek verssel és egy-egy szál virággal kedveskedtek a szervezők.

Tanácsok az életmódváltáshoz, a túlélés esélyeit növelő innovatív terápiák bemutatása és mindenkit motiváló személyes példák mutatkoztak be az Aranytíz földszinti Nagy Lovagtermében. Az emlőrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nőknél, Magyarországon évente hétezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Idős korban gyakoribb, de folyamatosan nő a fiatal betegek száma is. Fontos, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei naprakész információval rendelkezzenek erről a betegségről.

Az emlőrák nem egységes kórkép, hanem több, egymástól jól elkülöníthető daganattípus tartozik ide. Az úgynevezett HER2-pozitív emlőrák esetén a sejtek felszínén a HER2-fehérjék túl nagy számban fordulnak elő. Ez laboratóriumi módszerekkel kimutatható, így a HER2-pozitív emlőrákos betegek célzottan kezelhetők. A gyógyszeres terápia fejlődésének köszönhetően ennek a korábban rossz prognózisú betegcsoportnak ma már jó életkilátásai vannak.

A HER2 Klub célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, hiszen az időben felismert emlőrák 95 százalékban gyógyítható. Továbbá arra, hogy az áttétes emlőrák kezelésében is ? az innovatív terápiáknak köszönhetően ? soha nem látott túlélési eredmények érhetőek el. A figyelemfelhívás mellett kiemelt feladatnak tekinti a Klub, hogy lelkileg támogassa, valamint életvezetési tanácsadással lássa el a betegeket, melyek segíthetik a gyógyulás folyamatát.

A Magyar Rákellenes Liga a Nemzetközi Nőnap alkalmából tegnap ismét HER2 Klub találkozót szervezett. Az eseményen olyan nők vettek részt és osztották meg tapasztalataikat, akik már szembesültek korábban a betegséggel. Karda Beáta személyes példáján keresztül mutatta be, hogyan lehet sikerrel felvenni a küzdelmet a betegséggel, erőt adva ezzel sorstársainak. Az életmódváltás az egyik fontos feladat, mellyel kapcsolatban dr. Füzi Rita egészségfejlesztőtől kaptak hasznos tanácsokat.

? A legfontosabb cél, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek azok az innovatív terápiák, amelyek segítségével soha nem látott túlélési eredmények érhetők el az emlőrák kezelésében. A korszerű betegellátás révén a HER2+ emlőrák krónikus betegséggé szelídíthető, a betegek életminőségének jelentős javulásával ? mutatott rá Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem onkológus docense az eseményen tartott előadásában.

? A Magyar Rákellenes Liga által szervezett esemény kulcsfontosságú mondanivalója az volt, hogy szükséges a nemzetközi terápiás ajánlásokban is javasolt új gyógyszerekhez való hozzáférés minden beteg számára. Jelenleg a magyar betegek csak egy része juthat új kezelésekhez egyedi méltányossági kérelem benyújtásával, aminek feltétele, hogy a biztosító pozitívan bírálja el a beadványt ? jelezte Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, a HER2 Klubon tartott beszédében.

Szóljon hozzá!