ZETApress

hírportál

Férfibajok Nőnapon

A Magyar Rákellenes Liga és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya Férfibajok: célkeresztben a prosztatarák címmel médiapályázatot hirdetett a tavalyi Nőnapon és az elmúlt 12 hónap médiatermését értékelte a mai Zoltán napon. Összesen 22 pályamű érkezett.

Hazánkban évente mintegy négyezer friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férj, apa, testvér, jó barát veszíti életét a prosztatarák miatt. Pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. A korai felismerést szolgálják a szűrővizsgálatok, melyek fontosságát a statisztikák is alátámasztják: míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80%-a műthető, azaz a betegség még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított: a betegek 70-80%-a már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészi beavatkozás, amely a korai esetek 90%-ában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerülhet szóba. A korai felismerés az életet jelentheti a rákkal vívott küzdelemben!

A díjakat Nógrádi Tóth Erzsébet, a MÚOSZ Egészségügyi Szakosztályának elnöke és Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnök-helyettese adták át délelőtt a Vörösmarty utcai Sajtóház I. emeleti Rát-Táncsics-termében. A díjazottak: P. Kiss Zsuzsa, Pilisi Csenge és Gergrácz Anikó, akik együtt hárman alkották meg a Kossuth Rádió Napközben című műsorában leközölt pályamunkájukat, továbbá Pataky Enikő, a Hír TV Gyógyhír műsorvezetője; B. Király Györgyi, a Hatos csatorna Női szemmel műsorvezetője; Tóth András, a Webbeteg.hu szerkesztője; Takács Gabriella, a Bors újságírója; Hauser Antal, a Signal TV szerkesztője és H. Horváth László a pécsi Rádió1 műsorvezető-szerkesztője. A pályázat eredményét idekattintva olvashatjuk.

Szóljon hozzá!