ZETApress

hírportál

Járjon a lábaiért!

ArteriosclerosisEgészségünk Érdekében ? Országos Érszűkület Nap idén is! A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság idén immár 3. alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot, melyet az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés hívott életre. A szervezők jövő csütörtökön 11 és 17 óra között 6 helyszínen egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással várnak.

A perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400 ezer embert érint. Magyarországon minden 2. halálesetért a keringési rendszer betegsége a felelős, azaz e betegségcsoport nagyobb halálozási rizikót jelent, mint a rettegett daganatos megbetegedések. Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében!

A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat, holott már az enyhébb fokú, tünetekkel nem járó betegek közt is jóval gyakoribb a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulásának lehetősége. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az érszűkületben szenvedő betegek 30%-a 5 éven belül elhalálozik, de a legsúlyosabb stádiumban az úgynevezett kritikus végtagischemiában szenvedők éves halálozása eléri a 20%-ot is. Hazánkban évek óta öt-hatezer között mozog a végtag amputációk száma, az arány százezer lakosra vonatkoztatva több mint 2,5-szeresee a szomszédos Ausztriáénak. Ezen betegek mintegy 40%-a 1 éven belül életét veszíti.

Az érszűkület három fő rizikófaktora: a dohányzás, a cukorbetegség, és a mozgásszegény életmód sokszor együttesen jelentkezik az érintettnél. További kockázatot jelent a magas koleszterinszint, a magas-vérnyomásbetegség, a helytelen étkezés, kóros elhízás, valamint a betegség korábbi előfordulása a családban. Amennyiben a hajlamosító tényezőket olvasva magára ismer valaki, úgy a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szakemberei javasolják a részvételt az Érszűkület Napon.

A Társaság célja idén is az, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a perifériás érbetegség veszélyeire, mivel a betegség ? ha gondolnak rá ? egyszerűen kimutatható. Az elmúlt két évben több ezer érdeklődő vett részt az eseményen, és a látogatók 15%-ánál merült fel az érszűkület gyanúja ? akiket alapos tájékoztatás után angiológiai/érsebészeti kivizsgálásra, vagy háziorvoshoz irányítottak a szakemberek.

Idén jövő csütörtökön Budapesten és öt nagyvárosban ? Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged ? ismét tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket. Az ingyenes szűrővizsgálatra március 17-én 11-17 óra között az alábbi helyszíneken kerül sor: Budapest: Corvin Plaza, Szeged: Szeged Plaza, Debrecen: Debrecen Plaza, Pécs: Janus Pannonius Klinikai Tömb, Győr: Győr Plaza, Miskolc: Miskolc Plaza.

A rendszeres séta a betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik, ezért az idei rendezvény mottójához kapcsolódóan ? Sétáljon a lábaiért! ? szakképzett gyógytornász vezetésével déli 12 órakor a budapesti helyszínen 30 perces, tematikus sétát szerveznek a kezdeményezők. Az akcióra érbetegeket és egészségeseket egyaránt szeretettel várnak. A rendezvényekre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Szóljon hozzá!