ZETApress

hírportál

Munkáspárti javaslatok

Dr. Frankfurter Zsuzsanna főorvosA Munkáspárt ma Országos Egészségügyi Napot rendezett. A főváros és a vidék 70 helyszínén a kórházak és rendelők elé vonultak, hogy tiltakozzunk az egészségügyben uralkodó borzalmas állapotok miatt. Délután 2 órára Budára, a Szent János Kórházzal szembeni Fióka Étterem elé várták a fővárosiakat.

Először Dr. Frankfurter Zsuzsanna, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház aneszteziológus és sebészfőorvosa beszélt. A doktornő 1978-ban került a gyarmati sebészetre, s mivel jómagam 1975-79. között Nógrád megyében ? Balassagyarmaton, Bercelen, Pásztón és Salgótarjánban ? mentőztem és ’81-82-ben az ottani pszichiátrián és kardiológián dolgoztam, régi ismerősként üdvözöltük egymást. Elmondta, hogy hiába fejlődik, hiába épül-szépül a kisváros kórháza, forrást nem adnak a működéséhez. Amióta az önkormányzattól az államhoz került a működtetés, százmilliós adósságot halmozott fel. Sorra szűnnek meg gyógyító osztályai, s mivel a távlati cél az, hogy megyénként csak egy-egy kiemelt kórház legyen, félő, hogy a nyugat-nógrádiaknak a megye közepén fekvő kórház helyett előbb-utóbb az északkelet-nógrádi megyeszékhely kórházába kell menniük.

A főorvos asszony után dr. Thürmer Gyula szólt az egészségügy áldatlan állapotáról. A Munkáspárt elnöke múlt vasárnap Salgótarjánban megmérette magát a polgármester-választáson, így képben van a megye és székhelye napi gondjaiban. Személyes példaként szülei sorsát említette. Édesapja nemrég hunyt el, s halála előtt a Róbert Károly körúti kórházból a Budakeszi úti tüdőosztályra vitte a mentő. Sem a zárójelentését, sem gyógyszereit nem küldték el vele, így a fogadó osztály orvosa a hozzátartozóktól kérdezte telefonon, hogy mi baja van a betegnek, milyen gyógyszereket szed rendszeresen.

Édesanyja Hévízre ment gyógyulni, de a laboratóriumi vizsgálatokat már itthon kellett elvégeztetnie. Hiába fogadták rögtön a VIII. kerületi szakrendelőben, a leleteket csak két hét múlva kapta volna meg. Pártelnök fia így kénytelen volt elvinni őt Budagyöngyébe egy magánrendelőbe, ahol több ezer forintért még aznap megkapta a leleteket. Szerencsére ő meg tudta ezt fizetni, de mi van a szegényekkel? Ők milyen ellátásra számíthatnak?

A Munkáspárt javasolja, hogy az egészségügyre költött közkiadásokat emeljék a jelenlegi 3,9%-ról 10%-ra! Csökkentsék a gyógyszerek árát, növeljék duplájára az egészségügyi dolgozók fizetését! Legyen az egészségügy ? s benne a fogászati ellátás ? mindenki számára ingyenes! A háziorvosok közalkalmazottak legyenek, s munkájukat elegendő ápoló és korszerű technika segítse! A sürgősségi és az alkalmi betegszállítás állami feladat legyen! Maradjanak meg a magánrendelők, de ne kapjanak állami támogatást! Vezessék be az egységes elektronikus kórtörténetet! ? kérik, s ez utóbbit az egészségügyi kormányzat is tervezi. (Tavaly októberi sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.) Igaz, őket a ma délutáni rendezvényre nem hívták meg!

Szóljon hozzá!