ZETApress

hírportál

Új gépek a szakrendelőnek

Ma délelőtt 10 órakor került sor három új berendezés ünnepélyes átadójára a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft. Dandár utcai Továbbképző Központjában. Elsőként Zombory Miklós alpolgármester kért szót, aki 20 éve a Ferencvárosi Önkormányzat egyéni képviselője, az Egészségügyi bizottság tagja, alelnöke vagy alpolgármestere volt és jelenleg is az.

Mivel az egészségügy mindig is első volt számára, folyamatosan kereste a lehetőségeket és arra törekszik, hogy az egészségügyet segíthesse, hogy ők tudjanak a lakosságnak jobb ellátást biztosítani. Tavaly májusban az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban így ismerkedett meg a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel (TIKA), akik szintén elkötelezettek az egészségügy mellett és rengeteget tesznek hazánkban is azért, hogy korszerűbb eszközök álljanak rendelkezésre a betegek ellátására. A sikeres együttműködés reményében Havva Pmar Özcan Kücükcavus asszony Dr. Bácskai János polgármesterrel és egészségügyért felelős alpolgármesterével személyes egyeztetést tartott szeptember elején a Bakáts téren.

A személyes egyeztetések során ? többek között ? a IX. kerület egészségügyi helyzetének folyamatos javítására irányuló törekvések ismertetése állt, melynek elengedhetetlen része az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése. Szeptember 3-án a TIKA munkatársai helyszíni bejárás során kerültek közvetlen kapcsolatba dr. Kovács József főorvossal, a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával és ismerhették meg a FESZ Kft. célkitűzését, működését és rendelkezésre álló eszközrendszerét.

A FESZ Kft. igazgatója már 42 éve urológus, de sem itt, sem korábbi munkahelyén, a Szent János Kórházban hasonló adománnyal még nem találkozott. Tavaly írásbeli kérelmet nyújtott be műszerkészlet állományának fejlesztése érdekében a TIKA részére. Kérelmük pozitív fogadtatásának hatására, a sikeres együttműködésnek köszönhetően a TIKA a fizikoterápiás kezelésekhez egy PHYSYS terápiás tornyot, a gasztroenterológiai vizsgálatokhoz egy colonofiberoscopot és a radiológiai szakrendeléshez, angiográfiához egy ultrahangos készüléket ad át az orvosok, asszisztensek részére a ferencvárosi lakók egészségügyi ellátásának érdekében.

Az átadáson részt vett Sákir Fakili, Törökország budapesti nagykövete és dr. Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője. A terápiás torony a fizikoterápiás szakrendelés mind a négy alapkezelésére (ultrahang-, elektro-, szimultán- és vákuumterápia) alkalmas. A készülék egy számítógép által vezérelt, kombinált kezelési módokat biztosító berendezés.

A colonofiberoscop a gasztroenterológiai szakrendelés elengedhetetlenül fontos eszköze, a gasztroenterológiai szakrendelés vastagbélrák-szűrésében játszik jelentős szerepet. A teljes vastagbél endoszkópos vizsgálatával az esetek 90-95%-ában lehetséges a rákmegelőző állapotok, illetve a már kialakult daganatok azonosítása, amellyel a betegek hosszútávú túlélése biztosított. A radiológia szakrendelés új ultrahang berendezést kap. A mai kor színvonalának megfelelő komputer alapra épülő berendezés, a képjavító szoftverének automatikus képminőség optimalizálásával nagymértékben hozzájárul a pontos diagnózis felállításához, így a betegségek feltárásához és a gyógyításhoz.

Szóljon hozzá!