ZETApress

hírportál

Orvosnők a múzeumban

Hugonnai Vilma a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébenOrvosnők ? női orvosok. Nőnapi beszélgetés, tárlófeltáró és könyvbemutató lesz március 4-én pénteken 16:30-tól 18 óráig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, az I. kerületi Apród utca 1-3-ban ? tudtuk meg Berényi Mariannától, a SOM PR-marketingesétől.

Tudta Ön, hogy a mai magyar orvostársdalom csaknem 60 százaléka nő? Észrevette már, hogy a SOM állandó kiállításában csupán egyetlen női orvost említenek: Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt? Bár a múzeum az állandó kiállítását nem tudja per pillanat átrendezni, de egy beszélgetéssel, egy rövid előadással és egy meglepetés-kiállítással felhívja a figyelmet a női orvosok szerepére, jelentőségére, problémáira, illetve a legfrissebb kutatásokra.

Nőnapi programunk fókuszában a már említett szentgyörgyi gróf Hugonnai Vilma (1847-1822) áll, akinek Svájcban szerzett orvosi diplomáját sokáig nem honosították Magyarországon. Budapesten többszöri próbálkozás után csak 1897. május 14-én avatták orvosdoktorrá. Dr. Kótyuk Erzsébet rövid előadása mellett egy minikiállítás nyit ablakot erre az időszakra, az orvosnő életére. A tárlat a Tárgy-Történet-Nagyítás kiállítás-sorozat nyitánya, amelynek célja, hogy az intézmény munkatársai az állandó kiállításba beemeljék legfrissebb kutatómunkájuk eredményeit, úgy hogy közben kiemelnek egy-egy jól ismert tárgyat. A képzeletbeli nagyító alá helyezett műtárgy legapróbb részleteire is felhívják a figyelmet, mindent a látogató elé tárnak, amit jelen ismereteink szerint az adott műtárgyról elmondhatunk.

A nőnapi programhoz kapcsolódó beszélgetés is a nagyítás technikáját alkalmazza, igaz a lencsét nem a múlt, hanem a jelen irányba tartja. Két praktizáló orvos és az ő munkájukat, helyzetüket vizsgáló kutató beszélget a női orvosok jelenlegi helyzetéről. Bár ma már több női orvos dolgozik a magyar egészségügyben, mint férfi, a vezető, meghatározó pozíciókban nem érezzük ezt az eltolódást. Arról is keveset hallunk, hogy a magyar orvosokra egyébként is jellemző alacsony átlagéletkor a nők esetében még szomorúbb adatokat mutat.

A téma azért is aktuális, mert karácsonykor jelent meg a beszélgetés egyik résztvevőjének, Győrffy Zsuzsának a kérdést feszegető kötete. Az Orvosnők Magyarországon című könyv hiánypótló összegzés: három és fél évtizede nem vizsgálták átfogóan a hazai orvosok helyzetét. A gyógyítók testi-lelki egészségének feltérképezése mellett a könyv részletesen elemzi az orvosnők helyzetét, akiknek jelentős része ? szupernőként próbál egyszerre a legmagasabb színvonalon helytállni hivatásában és a magánéletben egyaránt. Mi az oka annak, hogy annyi fiatal választja ma az orvosi hivatást? Elsősorban a pénz, vagy az embereken való segítés vágya tereli őket a szakma felé? Milyen problémákkal szembesülnek az orvosegyetemi évek alatt, és mi várja őket az egészségügyben? Létezik-e nőies és férfias orvoslás? Ma már több orvosnő végez és praktizál Magyarországon, mint férfi orvos ? milyen társadalmi következményekkel jár ez, és miként befolyásolja az orvos?beteg kapcsolatot? Hogyan próbálják összeegyeztetni családi szerepeiket és karrierjüket a hazai orvosnők? Miért vannak speciális helyzetben az orvos-házaspárok? És végül, de nem utolsósorban: mit jelent a magyarországi orvosnő-paradoxon? ? teszi fel a könyvben a legfontosabb kérdéseket a szerző. A beszélgetés jó alkalom arra, hogy mindezt két praktizáló doktornő társaságában mi is megtegyük!

A program 16:30-kor …az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka? ? Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő címmel Dr. Kótyuk Erzsébet főmuzeológus előadásával kezdődik. Ezt 16:45-kor Orvosnők vagy női orvosok? címmel beszélgetés követi az orvostársadalom nagyobbik feléről: esélyegyenlőség a pályán, női szerepek és a szakma, sztereotípiák és a mindennapok. Moderátor: Berényi Marianna. Résztvevők: dr. Győrffy Zsuzsa egyetemi adjunktus, SE ÁOK Magatartástudományi Intézet, Gyógyító Nőkért Alapítvány; dr. Hódi Gabriella kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) felnőtt szakambulanciájának vezetője; dr. Milák Piroska pszichiáter, osztályos terapeuta, Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály (TEPKI). 17:45-kor a Tárgy-Történet-Nagyítás. Hugonnai Vilma ? az első magyar orvosnő című tárlófelnyitó zárja az eseményt. Győrffy Zsuzsa: Orvosnők Magyarországon című könyve a Semmelweis Kiadó weboldalán rendelhető meg.

Szóljon hozzá!