ZETApress

hírportál

Új röntgenek a Rókusban

Gépbemutató a Rókus KórházbanLecserélték a Szent Rókus Kórház és Intézményei korszerűtlen röntgengépeit ? tudtuk meg a VIII. kerületi gyógyítóközpontban. Dr. Göböl Zsolt főigazgató-főorvos elmondta, hogy a hazai tudomány egyik fellegvárát 2007-ben gyakorlatilag megszüntették, ám ennek ellenére a kórház megtalálta helyét az egészségügyi ellátórendszerben.

Itt hozták létre az ország legnagyobb egynapos sebészetét, ahol hét szakmában évente több mint 4000 műtétet végeznek. ? Kiváló helyszín lehetne a jövőben a Rókus Kórház egy Egynapos Centrum számára! ? hívta fel a figyelmet a főigazgató, aki arról is szólt, hogy rehabilitációs osztályuk folyamatosan növekszik, a kardiológiai, gasztroenterológiai, onkológiai és mozgásszervi betegek nagy számban érkeznek intézményükbe. Emellett naponta 600-700 beteget fogadnak a járóbeteg ellátás keretében. Kezelésükhöz jó minőségű diagnosztikai felszereltség biztosítására van szükség. A tavalyi évben közel 368 millió forint értékben kerülhetett sor elavult berendezések kicserélésére.

2015-ben 500 mammográfiai vizsgálatot végeztek el egy 12 éves készülékkel, mostantól viszont 92 millió forintos direkt digitális mammográfiás berendezés áll rendelkezésükre, amellyel a nem tapintható, 1-2 miniméteres daganatok felismerésére és mintavételre is lehetőség nyílik. Amennyiben szükséges az egynapos sebészeten a beteget meg is lehet operálni. A múlt évben közel 9000 röntgenvizsgálatot végeztek a 20 éves analóg felvételi berendezéssel. Ezt idén egy 107 milliós digitális berendezés váltotta fel, amely távvezérlésű és hordozható, így a fekvő- vagy ülőkocsis vizsgálatra is alkalmas. Lecserélték azt a 14 éves, egyszeletes CT-s berendezést is, amellyel 2015-ben 7600 vizsgálatot végeztek. A mostani korszerű CT berendezés több és jobb minőségű vizsgálatra ad lehetőséget.

A gépekhez öt éves teljes garancia és ingyenes karbantartási kötelezettség is jár ? így használatuk a következő években nem kerül pluszköltségbe, sőt a fejlesztések 15-17 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhetnek. Ez azért is fontos, mert a kórház most kíván átállni önálló energiatakarékos fűtésrendszerre is. A digitális rendszer működése amellett hogy olcsóbb is, jobb és egészségesebb munkakörülményeket teremt a dolgozók számára is, de megszűnik a vegyszerek és filmek használata is. Az orvosok és a beteg számára is nagy segítség, hogy pontos és gyors diagnosztikára nyílik lehetőség, növekedni fog a betegbiztonság és hosszútávon csökkenni fognak a várólisták is ? jelentette ki a főigazgató.

Itt hozták létre az ország legnagyobb egynapos sebészetét, ahol hét szakmában évente több mint 4000 műtétet végeznek. Mi tudjuk, hogy nem csak azért van szükség ezekre a gépekre, mert energiát takarítanak meg, hanem mert a szakmai színvonalban is óriási előrelépést jelentenek ? mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Szent Rókus Kórházban, ahol közel 368 millió forint értékben kerülhetett sor elavult diagnosztikai berendezések kicserélésére. Ma már Magyarországon 10 évnél öregebb CT vagy MR készülék nincsen. A múlt szerdai Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház megújuló gépparkjáról idekattintva olvashatunk.

Mészáros János, az EMMI egészségügyért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, 2007 és 2013 között az egészségügyi ellátórendszerben 500 milliárd forintnál több uniós pénz hasznosult, ezen belül pedig a gépműszer fejlesztés 104 milliárd forintot tett ki. Ezt egészítette ki az a 40 milliárd forintos beruházás, ami az NFM-től az egészségügyi ellátó rendszerbe érkezett. Így míg a Közép-Magyarországi Régió az elmúlt időszakban csak kis részben tudott részesülni unós forrásokból, addig ennél a pályázatnál ez a régió is ugyanakkora szinten részesült. Ez többek között segít teljesíteni azt a meghirdetett célt is, hogy onkológiai betegség gyanúja esetén 14 napon belül kerülhessen a beteg diagnosztikai ellátásra.

Szóljon hozzá!