ZETApress

hírportál

Megújult a röntgenpark

Ma délben átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet megújult röntgengépparkját a pesterzsébeti Köves utcában. A csaknem 420 millió forintos beszerzés során három régi, manuális készüléket váltottak ki teljesen új, digitális berendezésekkel a Főépület II. emeletén.

Dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója elmondta: a Dél-pesti Kórház mintegy négyszázezer ember ellátásáért felelős, és ahhoz, hogy ezt a feladatát teljesíteni tudja, korszerű műszerekre van szükség. A régi röntgenkészülékek 21, 14, illetve 12 évesek voltak. A most kiváltott röntgengép elődjével évente 57 ezer vizsgálatot, az átvilágítóban évente hatezer vizsgálatot, a mammográfiás vizsgálóban pedig 27 ezret végeztek. A kórházban az EU és Magyarország társfinanszírozásában több mint 700 millió forint értékű energetikai beruházás valósult meg: most a központi telephely röntgengépparkját, múlt szerdán a XX. Kerületi Szakrendelő felújított épületét adták át, jövő kedden pedig a Csepeli Weiss Manfréd Kórház hőszigetelésének ünnepélyes átadása következik.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára elmondta, gyakran teszik fel a kérdést, ténylegesen szolgál-e értelmes célt az uniós fejlesztés, de ez ebben az esetben nem lehet kétséges. Az elmúlt 6,5-7 évben csaknem ötszázmilliárd forint fejlesztés valósult meg az egészségügyben, ebből 105 milliárd forint eszközfejlesztés volt, ami jórészt a vidéki intézményekben valósult meg. Éppen ezért nagyon örültek, amikor az NFM olyan forrást talált, amelyet Budapesten lehetett elkölteni. Kiemelte, kulcsfontosságú lesz a betegbiztonság szempontjából a három új készülék, ugyanakkor a dolgozók munkakörülményei is javulni fognak. Január 1-jén elindult az új szakorvosi támogatási program is, amelyben 150 ezer forint plusztámogatáshoz juthatnak a fiatal szakorvosok. Közülük eddig már 350-en jelentkeztek.

Dr. Nemcsok Dénes Sándor, az NFM környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy ebben az esetben nemcsak az energiahatékonyság nő az új készülékeknek köszönhetően, vagyis csökken az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hanem nő az üzembiztonság is. Kerületi lakosként, majdani betegként neki is érdeke, hogy szükség esetén meg tudják őt röntgenezni! Dr. Deczky Zoltán, az ÁEEK térségi igazgatója felidézte: augusztus elején jelent meg a pályázati kiírás, de már korábban begyűjtötték a kórházaktól a fejlesztési igényeket, és azt tapasztalták, hogy 3,5-szeres az igény az ilyen jellegű gépbeszerzésre, vagyis radiológiai gépekre, CT-re, MR-re, képerősítőkre. A szállítóknak december végéig kellett beüzemelniük a készülékeket a pályázaton nyertes nyolc budapesti intézményben.

Az átadásra készített írásos összegzés szerint a mintegy 420 millió forintos beszerzés során három régi, manuális készüléket váltottak ki három teljesen új, digitális berendezéssel. Az újak 21%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, emellett gyorsabbak, hatékonyabbak és megbízhatóbbak. Alkalmazásukkal nő az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma, csökkentve ezzel a várakozási időt, és nő a betegbiztonság is, mert jóval kisebb sugárzás éri a betegeket. A három új gépet Dr. Bohák Ágnes radiológus főorvosnő mutatta be a sajtósoknak és a vendégeknek. Az átadót megtisztelték jelenlétükkel Szűcs Lajos, Pánczél Károly és Kucsák László, a kórház ellátási területének országgyűlési képviselői, valamint Geiger Ferenc XXIII. kerületi polgármester és Kovács Eszter XX. kerületi alpolgármester is.

Szóljon hozzá!