ZETApress

hírportál

Születés a megállóban

ÚjszülöttVillamosmegálló mellett született meg egy csecsemő Miskolcon tegnap éjszaka, rendőrök segítettek az anya és gyermeke életének megmentésében. A BAZ Megyei Rendőr-főkapitányságra szombaton 23 óra 45 perckor érkezett a bejelentés: az Árpád úti egyik villamosmegállónál egy nő szül ? olvasható az interneten Janasóczki Attila szóvivő beszámolója.

A megállóhoz legközelebb tartózkodó járőrpáros néhány percen belül a helyszínre érkezett. A megálló melletti gyalogos-átkelőhelyen egy nő állt, akinek lehúzott nadrágjában már ott volt az újszülött gyermek. Farkas Tamás rendőr-törzsőrmester megtisztította a csecsemő légútjait, így a gyermek felsírt, életfunkciói helyreálltak. Járőrtársa: Lantos Krisztián rendőr-törzsőrmester az anyát védte a kihűléstől a nagy hidegben. Később megérkeztek a mentősök is, akik folytatták az anya- és csecsemő-ellátást, majd kórházba szállították mindkettőjüket.

Mivel a rövid hírből más nem derült ki, megindultak a találgatások: biztos roma volt, mit keresett éjjel egyedül az utcán, hol volt a férje, stb? A kommentekben megkezdődtek a mocskolódások, kinek-kinek vérmérséklete szerint. Eszükbe sem jutott, hogy a rohamos szülés bármikor-bárhol-bárkinél beindulhat, pláne ha már nem először, hanem 4-5. alkalommal szül a kismama, s ehhez még romának sem kell lennie!

A ’70-es évek második felében, ötéves mentőmunkám során majdnem szült valaki nálam is az utcán. A Nógrád megyei Pásztón kocsiztam, s éjszaka egy környékbeli faluba ? talán Héhalomba ? hívtak sokadik szüléshez. 20-25 perc alatt értünk ki a Nysával, s az anya ? aki nem volt roma! ? a házuk falához támaszkodva állt a járdán egyedül. Amikor meglátott minket, már sietett is kocsinkhoz. Gyorsan beszállt a mentőbe, felfeküdt a hordágyra, széttette a lábát, s már jött is ki a gyerek. Egyből felsírt, komplikáció nem volt, így a szokásos ellátást követően elindultunk, s félórás autózás után épségen átadtuk őket a Pásztói Kórház Szülészetén. Kísérő sem jött velük, nem is láttuk az apát, mert a többi gyerekükre kellett otthon vigyáznia!

Szóljon hozzá!