ZETApress

hírportál

Rákmentes karácsonyt!

GYVE logóNe legyen vastagbélrákos jövő karácsonyra! Hány karácsonyt szeretne még megérni? ? szögezi neki a kérdést az adventi időszakban mindenkinek a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület, hogy az ünnepek közeledtével is arra biztasson minél többeket: gondolják át a jövőjüket, és jelentkezzenek vastagbélszűrésre!

Magyarországon mintegy százezer emberben már ma kimutatható az az elváltozás, amely a következő 10 évben biztosan vastagbélrákhoz fog vezetni ? ha ők időben eljutnak szűrésre, elkerülhetik a rákot, ha nem, az életüket kockáztatják egy olyan rák miatt, ami pedig megelőzhető vagy nagy eséllyel meggyógyítható lenne.

Egy kezdeti elváltozásból körülbelül 10 év alatt lesz vastagbélrák, idehaza pedig évente mintegy tízezer embernél találnak meg vastagbél- vagy végbéldaganatot: a két szám szorzata adja az ijesztő százezres számot. Magyarországon tehát százezer férfiban és nőben ? javarészt 50 év felettiekben ? már ma is ott fejlődik rákmegelőző állapotként az a polip vagy az a kezdeti stádiumú daganat, amivel a következő évtizedben, ha addig nem tesznek semmit, egy vastagbélrákos diagnózis formájában fognak szembesülni. Évről-évre ötezer beteg hal bele a vastagbélrákba. Korai diagnózissal a betegek nagyobb része meggyógyulhatna.

? Megér fél óra kellemetlenséget, hogy akár tíz-húsz évvel tovább éljen? ? teszi fel a kérdést Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület ? vastagbéldaganaton keresztülment ? elnöke annak kapcsán, hogy sokan félnek a vastagbéltükrözéstől. ? A vastagbéltükrözés a legbiztosabb szűrőmódszer a vastagbél áttekintésére, s már rögtön a vizsgálat alatt el is tudják távolítani a megtalált gyanús polipokat, így azokból nem tud rák kifejlődni. A vizsgálat adott esetben akár bódításban, altatásban is elvégezhető, de éberen sem a világvége ? érvel a rendszeres ellenőrzések miatt a vizsgálaton már számos alkalommal részt vett Lakos István.

Lakos elnök hangsúlyozza: a betegtársakkal elhatározásuk, hogy saját példájuk nyomán minél többeket meggyőzzenek arról, addig menjenek el a vizsgálatra, amíg saját maguk dönthetnek erről, s ne akkor jussanak el orvoshoz, amikor már az onkológiára vezet az út. Ugyan a vastagbélrákos betegek számára az életkilátásokat javítani képes gyógyszerek, modern infúziós és tablettás célzott onkológiai terápiák is elérhetők idehaza, ám a legnagyobb esély a végleges gyógyulásra akkor van, ha műtéttel a tumort még kezdeti stádiumban, az áttétek kialakulását megelőzően, teljesen el tudják távolítani a szervezetből.

? Sok előrehaladott vastagbélrákos beteg élete jóvátehetetlen hibájának tartja, hogy nem ment el hamarabb orvoshoz. A már betegek felelőssége is, hogy a szeretteik körében minél kevesebben kövessék el ezt a hibát, s minél többeket a megelőzésre ösztönözzünk ? fogalmaz Lakos István. Egész országra kiterjedő népegészségügyi vastagbélszűrés sajnos még mindig nem érhető el Magyarországon, a háziorvos azonban tud beutalót adni gasztroenterológushoz.

Szóljon hozzá!