ZETApress

hírportál

Felesleges adatolás

Az OECD által közölt gyógyszerkiadási adatok nem alkalmasak következtetések levonására. Magyarország sajnos vezető helyen szerepel az OECD legfrissebb jelentésében az abszolút és GDP arányos gyógyszerkiadások tekintetében ? olvasható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a MAGYOSZ közös közleményében.

Bár a közismerten rossz megbetegedési mutatóink akár még indokolhatnák is a magas kiadásokat, a valós adatok mégis mást mutatnak. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi összehasonlításoknál nem határozható meg egységesen, hogy mit értenek az egyes országok gyógyszerkiadás alatt és annak számítási módszertanában is eltérések vannak (pl. a gyártói befizetések figyelembevétele, fekvőbeteg szakellátás gyógyszerköltségeit tartalmazzák-e az adatok, gyógyászati segédeszközök kiadásainak beszámítása a gyógyszerkiadások közé, stb.), így ezen eredményekből hibás következtetések vonhatók le.

Ezért elengedhetetlen lenne a nemzetközi szervezetek részéről az egységes módszertan és validálási folyamat kialakítása. Ezt a megállapítást támasztja alá Kaló Zoltán és munkatársainak tanulmánya, amelyben a szerzők egységes módszertan kialakítását javasolják a gyógyszerkiadások összehasonlíthatóságának javítására. Továbbá azt is leszögezik, hogy azok a hazai és nemzetközi döntés-előkészítő elemzések, amelyek a fenti tényezőket nem veszik figyelembe, félrevezetőek lehetnek. Ezen tényezőket figyelem bevéve a hazai gyógyszerfogyasztási mutatók kalkulálásánál arra a megállapításra jutottak, hogy hazánkban a gyógyszer-közkiadások részaránya nemzetközi viszonylatban még akkor sem magas, ha nem korrigáljuk az adatokat a gyártói befizetésekkel.

Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Gyógyszerész Kamara közzétette saját számításait és a 2012-es OECD jelentésben szereplő 2,5% állami helyett 1,69%-os teljes (állami + magán) kiadási mértéket talált. Az azóta örvendetesen emelkedő GDP miatt ez az arány mostanra csökkent. Az elmúlt 10 év során Magyarország a világ egyik leghatékonyabb árszabályozó és árcsökkentő rendszerét alakította ki, amelynek következménye, hogy a hazai gyógyszerárak nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbak között vannak, továbbá a gyártók jelentős, évente mintegy hatvanmilliárd forint befizetéssel tovább csökkentik az ország gyógyszerkiadásait. Ennek eredményeként sajnos a gyógyszerközkiadások nem érik el azt a szintet amely az ország egészségügyi mutatói alapján kívánatos lenne. A hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik leghatékonyabb eszköze. A magyarok egészségi állapotának javításához elengedhetetlen az erre szánt kiadások növelése.

Szóljon hozzá!