ZETApress

hírportál

Díjazták az ötleteket

Díjátadás az ÖtletversenyenMit vegyünk? Mit tegyünk, hogy egészségtudatosabbak legyünk? ? Lezárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által meghirdetett ötletverseny, melyet sajtó-nyilvános díjátadó esemény zárt le a Budapest Party Service Paulay-termében. A verseny szeptember 8-ai meghirdetése idekattintva olvasható.

Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?) elnevezésű projekt keretében szervezett ötletversenyre a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében került sor. Az NFH a kiemelt projekt keretében úgynevezett mikroinnovációs ötletek gyűjtésére és szakértői közreműködéssel történő kidolgozására biztosított lehetőséget pályázat keretében. Az Ötletverseny célja olyan fejlesztési ötletek és javaslatok felkutatása volt, amelyek alkalmasak arra, hogy újszerű és hatékony módon mutassák be az egészségmegőrzéssel, az egészséges táplálkozással, az egészségtudatos vásárlással és fogyasztással kapcsolatos szokásokat, módszereket, megoldásokat, fogyasztóvédelmi szolgáltatásokat, intézkedéseket.

A Hatóság működésének alapvető célja a fogyasztók védelme. Ennek érdekében a Hatóság kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók megfelelő tájékoztatására. Az idei évben az egészségtudatos és környezettudatos vásárlást elősegítő gondolkodás népszerűsítése került a hatósági tevékenység középpontjába. Az egészségtudatos vásárlás és gondolkodás népszerűsítése érdekében a Hatóság az ötletverseny keretében olyan innovatív javaslatok beérkezését várta, amelyek a Hatóság működésének és tájékoztatási tevékenységének hatékonyabbá tételét segíthetik elő.

A mikroinnovációs ötletek az állampolgárok, felhasználók, ügyfelek, valamint kiemelten a projektben nevesített célcsoport, középiskolai tanulók által tett olyan fejlesztési ötletek és javaslatok, amelyek alkalmasak arra, hogy újszerű és hatékony módon mutassák be az egészségmegőrzéssel, az egészséges táplálkozással, az egészségtudatos vásárlással és fogyasztással kapcsolatos szokásokat, módszereket, megoldásokat, fogyasztóvédelmi szolgáltatásokat, intézkedéseket. A projektgazda által útnak indított felhívás keretében várt mikroinnovációs ötletek gazdái szakértők közreműködésével olyan intézkedésekké fejleszthették a javaslataikat, amelyek beépülhetnek a Hatóság működésébe.

Az Ötletversennyel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság lehetőséget kívánt biztosítani az érdeklődő fogyasztók részére, hogy újszerű, innovatív ötleteiket prezentálhassák, a kiválasztásra került legjobb 25 ötletet előterjesztő ötletgazda pedig szakértő mentorok iránymutatása mellett koncepció, illetve megvalósíthatósági tanulmány formájában fejleszthette tovább javaslatait. ? A hatóság értékes nyereményekkel kívánta arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy ötleteiket bátran osszák meg. Örömmel konstatáltuk az intenzív érdeklődést és a nagyszámú beérkezett pályamunkát. Az ötletek rendkívül színesek, sokrétűek voltak és létező jelenségekre, nyitott kérdésekre kívántak javaslatokat, válaszokat megfogalmazni. Pozitívum továbbá, hogy az ötletgazdák olyan témákat vettek górcső alá, melyek a hatóság érdeklődésének középpontjában szerepelnek és így összhangban állnak stratégia terveinkkel, célkitűzéseinkkel ? hangsúlyozta a díjátadó eseményen köszöntő beszédében dr. Aranyi Péter főosztályvezető.

Balogh Attila, az Ötletverseny projektkoordinátora prezentációjában ismertette a pályamunkákkal kapcsolatos főbb tapasztalatokat. Mint elmondta, az ötletgyűjtés időszaka szeptember 8-án keddtől október 1-jén csütörtökig tartott, a felhívásra 110 pályamunka érkezett be, melyek szűrését követően az arra érdemesnek talált 25 legjobb ötlet gazdája lehetőséget kapott arra, hogy szakértők közreműködésével olyan intézkedésekké fejleszthették a javaslataikat, amelyek beépülhetnek a hatóság működésébe, illetve inspirációs alapot szolgáltathatnak a hatóság jövőben tervezett tevékenységeihez.

A záró eseményen sor került a 25 legjobb ötlet díjazására is. Az értékes tárgynyereményeket a hatóság képviseletében Vermes Bella, kommunikációs referens, valamint Antal Renáta projektmenedzser adta át az ötletgazdáknak. A rendezvény zárásaként a legjobb öt pályamunka benyújtója, Burgmann Nóra, Szórád Péter, Pohl Veronika, Gulyás Sándorné és Tamási Kinga lehetőséget kaptak, hogy rövid előadás keretében mutassák be díjnyertes javaslatukat a rendezvény hallgatóságának. A 618 millió 714 ezer 289 forint összköltségű, 486 millió 742 ezer 531 forinttámogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Szóljon hozzá!