ZETApress

hírportál

Majdnem megkéseltek

Nysa mentőautóÉpp egy hete késelt meg egy mentőápolót egy narkós fiatalember a Nagyvárad térnél. Szerencsére a gépkocsivezető segíteni tudott, s mivel mindez a Heim Pál Gyermekkórház előtt történt, az orvosi ellátás sem késett. Azóta már túl van az életveszélyen, támadóját a helyszínen elfogták.

Az eset kapcsán felmerült, hogy motozzanak-e a mentősök, vagy rendőri segítséget kérjenek az elmebetegek, narkósok, vagy dühöngő részegek szállításához? A vélemények megoszlanak, hiszen ez a fiatalember sem lépett fel támadólag, amikor Csepelen beültették a mentőautóba, s csak útközben kattant be, s váratlanul támadott. Azóta már észhez tért, s maga sem is érti a történteket.

Hasonló szituba magam is kerültem a ’70-es évek közepén Nógrád megyei mentőápolóként. A megyében csak Balassagyarmaton volt pszichiátria, minden beutalt elmebeteget odaszállítottunk, s Pest megyéből, a Gödöllői járásból is odahozták a betegeket. Volt egy pszichiátriai gondozó is Salgótarjánban, de ez csak ambulanciaként működött, ők is mindenkit továbbküldtek Gyarmatra.

Szabályzatunk szerint minden elmebeteget hordágyon, szíjbilincsben kellett volna szállítanunk, de sosem tettük. Senki sem feküdt volna le önként, mi sem kényszerítettük rá őket, mert ez csak felesleges konfliktust okozott volna. Aki nem szállt be önként, s nem tudtuk szép szóval meggyőzni, ahhoz rendőri segítséget kérhettünk, de ezzel ritkán éltünk. Egyrészt a rendőrök megérkezéséig egy órát is várhattunk volna a helyszínen ? mert azt a beteg nélkül ekkor már nem hagyhattuk el! ? másrészt meg a rendőrök általában csak a kocsiba ültetésben segítettek, de nem ültek be a mentőbe a beteg mellé, hanem vagy mögöttünk autóztak a kórházig, vagy megvárták, még kiérünk a főútra, aztán magunkra hagytak minket.

A hozzátartozók csak ritkán segítettek a beteg lakásán, s a beküldő orvos sem volt a helyszínen. Általában nem is látta a beteget, csak a rokonok elmondására állította ki a hatósági beutalót. Ezzel már mi sem hagyhattuk otthon a beteget, s a rendőröket is ez kötelezte a segítségnyújtásra. A beteg legtöbbször csak tőlünk tudta meg, hogy kórházba kell jönnie, mert rokonai a háta mögött egyezkedtek az orvossal. Az első reakciója ilyenkor kiszámíthatatlan volt, agresszivitása a jelenlévők, így sokszor ellenünk irányult.

Az ominózus szállítás 1975/76-ban nem otthonról, hanem az ideggondozóból a gyarmati elmére történt. Akkor még a 3 sebességes Nysával jártunk, melyben válaszfal volt a betegtér és a vezetőfülke között. A fiatalember nyugodtan beült a kocsiba ? magam is a 20-as éveim elején jártam ? én meg beültem hozzá a betegtérbe. Az ápolónak kötelező volt szállítás közben a beteg mellett tartózkodni, s az is figyelnem kellett, nehogy menet közben kiugorjon, mert az ajtók zárhatatlanok voltak. Nyugodtan beszélgettünk, majd váratlanul kivett egy bicskát a zsebéből és kinyitotta, nézegette. A kis-ablakon előre szóltam a sofőrnek: Nézd csak, milyen szép bicskája van! Hátrafordult, lelassított, s odaszólt: Nekem is megmutatod? Szeretnék almát pucolni, mert megéheztem! ? mondta. A beteget ez annyira váratlanul érte, hogy a kezembe adta a nyitott bicskát, hogy továbbadhassam a kollégámnak. Csak később kapcsolt, hogy milyen könnyen ?lefegyvereztük?, de akkor már késő volt. Végig nyugodt maradt, s az egy órás úton semmi gondunk nem akadt vele. Azóta sem tudom, mi volt a célja a bicskájával, amelyet aztán vele együtt a kórháznak átadtunk.

A kórházban is meg a mentőállomáson is később téma volt, hogyan lehetett a kés a betegnél, hiszen azt már a tarjáni ideggondozóban el kellett volna tőle vennünk-venniük. Ők is, mi is hibásak voltunk, mert nekünk meg a szabályzat szerint leszíjazva kellett volna szállítanunk, amit soha senkivel sem tettünk, így felesleges lett volna egymásra mutogatnunk. Végül csak annyi következménye lett a dolognak, hogy telefonon ? s nem a mindenki által hallható mentőrádión! ? jelentettük a salgótarjáni megyei szolgálatvezetőnek az esetet, aki aztán ugyancsak telefonon megkérte az ideggondozó személyzetét, hogy máskor jobban nézzék át a betegek zsebeit és csomagjait!

Szóljon hozzá!