ZETApress

hírportál

KONTAKT tolmácsolás

A KONTAKT Tolmácsszolgáltatás ? a hallássérültekre szabott akadálymentesítés ? mára bizonyított: 1304 szerződött ügyféllel büszkélkedhet, sőt egyre nagyobb számban érdeklődnek közintézmények és az üzleti szféra képviselői is a szolgáltatásaik iránt ? tudtuk meg délelőtt a Hilton Budapest Cityben.

Végéhez ért a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) Európában is rendkívüli kezdeményezésnek számító KONTAKT Tolmácsszolgáltatásának közel két éves tesztidőszaka. A rendszer elégedettségi méréseiből kiderült, hogy az 1304 egyedi felhasználó különösen azt értékeli, hogy a KONTAKT szinte bárhonnan elérhető, hasznos, költséghatékony, modern és közkedvelt akadálymentesített megoldás a kommunikációra. A SINOSZ a Magyarországon élő siket és nagyothalló személyek társadalmi integrációjának előmozdítása érdekében fejlesztette ki a nemzetközi szinten is elismert KONTAKT Tolmácsszolgálatot. Ez az a technológia, amely lehetővé teszi a siket és nagyothalló személyek számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket.

A fejlesztések eredményeiről, a projekt tapasztalatairól a SINOSZ sajtóreggelin számolt ma be, ahol Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány elkötelezett a komplex akadálymentesség megteremtésében, amely a fizikai aspektusokon túl az infó-kommunikációs akadálymentességet is magába foglalja. Ennek a célnak az elérésében rendkívül fontos eszköz a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás, amelynek további fejlesztése és megerősítése szükséges.

Dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő, a SINOSZ elnöke Madridból élő KONTAKT-bejelentkezésén kiemelte, hogy a KONTAKT használata alapjaiban változtatta meg a siketek és nagyothallóknak az önálló ügyintézéshez való hozzáállását. A telekommunikáció ezen formája eddig elzárt területnek számított körükben, de a tesztidőszak bebizonyította, hogy lehetséges a teljes értékű bevonásuk, ezzel is integrálva őket a többségi társadalomba. A SINOSZ, mint projektgazda szerepe is példaértékű, hiszen maguk az érintettek valósítják meg azt, amit elképzeltek, ráadásul kifejezetten költséghatékonyan. A tolmácsolásban Babó Róbert segített.

Ezt követően Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke előadása keretében összefoglalta az projekt eredményeit: A projekt nyilvános tesztidőszakának tavaly márciusi indulása óta folyamatosan nőtt az ügyfélszám, ami mára elérte az 1300 regisztrált főt. Az elégedettségi méréseknek köszönhetően a felhasználókkal közösen fejlesztettük és javítottuk a rendszert, akik tapasztalataikról és a szolgáltatás használata során felmerülő igényeikről beszámolva maguk is hozzájárulhattak a szolgálat fejlesztéséhez. A mérések szerint a válaszadók értékelik, hogy a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás szinte bárhonnan elérhető, hasznos, költséghatékony, modern és közkedvelt akadálymentesített megoldás a kommunikációra.

A sajtóreggeli kerekasztal-beszélgetésén Csetneki Csilla, a KONTAKT Tolmácsszolgálatot népszerűsítő kampány legújabb, Vállalom önmagam című kisfilmjének főszereplője és dr. Tapolczai Gergely, a SINOSZ elnökségi tagja Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője moderálásával vitatta meg a magyarországi nagyothallók helyzetét, amelyen rengeteget javítanak a KONTAKT rendszer által kínált lehetőségek. ? Nagyon fontos számomra, hogy minél több halló ember megismerje és elfogadja a nagyothallókat, siketeket! ? vázolta misszióját Csilla, aki hároméves korában lett nagyothalló.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3BLU2bn-ScA[/youtube]

? Minden sorstársamat csak arra biztathatom, hogy vállalja fel önmagát, és éljen a KONTAKT nyújtotta lehetőségekkel, hiszen a rendszer legújabb fejlesztésének, az írótolmácsolásnak köszönhetően most már akadályok nélkül kommunikálhatnak ? nincsenek kellemetlen félreértések az ügyintézések során, gyors, kényelmes és közvetlenül kapcsolatba léphetnek ismerőseikkel, családtagjaikkal és barátaikkal ? mondta. Dr. Tapolczai Gergely KONTAKT felhasználó országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a KONTAKT nem pusztán egy szolgáltatás, hanem a siket és jelnyelv használó nagyothallók identitásának, önálló életvitelének egyik alapvető eleme.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

A SINOSZ közhasznú érdekvédelmi szervezet, amely a Magyarországon élő siket és nagyothalló személyek teljes társadalmi befogadásáért dolgozik. Azért tevékenykedik, hogy a hazai jogi szabályozás tegye lehetővé az érintettek életminőségének javulását, valamint valós szükségleteiknek megfelelően biztosítva legyen az akadálymentes, egyenlő esélyű hozzáférés.

Szóljon hozzá!