ZETApress

hírportál

Mi kell a gyógyuláshoz?

A doktorAz orvos is lehet beteg. Ezzel a hétköznapi igazsággal szembesül Jack Mackee, amikor a saját kórházában páciens lesz belőle ? láttuk tegnap A doktor (The Doctor) című 1991-es színes, magyarul beszélő 122 perces amerikai filmdrámában a Budapesti Katolikus Kórházlelkészség önkéntes beteglátogatóinak találkozóján az Országos Onkológiai Intézetben.

Életében először neki is át kell élnie azt, amit minden hétköznapi beteg átél, és szembe kell néznie egy bürokratikus mechanizmussal, amely gondolkodás nélkül megalázza és méltatlan környezetbe kényszeríti a szenvedőket. Dr. Mackee, hála kiterjedt praxisának, boldog családi körben, remek körülmények között él. Egyetlen dolog hiányzik az életből: a gondjaira bízott betegek iránt érzett szeretet. Ez akkor tűnik fel Jacknek, amikor June ? a hihetetlen energikus és erős fiatal nő, aki rendkívüli akaraterejével példát mutat az orvosnak ?, felhívja figyelmét a gyógyuláshoz vezető útra és ráébreszti arra, hogy mi egy orvos igazi feladata?

Orvos és beteg. Két sors, két szerep. De mi van, amikor ez egy és ugyanaz? Elgondolkodtató történet az emberről, a hiúságról, a kiváltságosokról és a gyarlókról. A tanulság az, hogy mindig van lehetőség a jó útra visszatérni, mindegy hogy mennyire tértünk le róla. Randa Haines rendező filmje erős és őszinte, érdekes karakterekkel, élvezetes színészi alakításokkal, és egy igazán megszívlelendő tanulsággal. Szereplők: Dr. Jack MacKee ? William Hurt, Anne MacKee ? Christine Lahti, June Ellis ? Elizabeth Perkins, Dr. Murray Kaplan ? Mandy Patinkin. Írta: Ed Rosenbaum. Forgatókönyvíró: Robert Caswell. Zeneszerző: Michael Convertino. Operatőr: John Seale. Vágó: Bruce Green és Lisa Fruchtman.

Szóljon hozzá!