ZETApress

hírportál

Ne szégyelld, kezeltesd!

A betét is sokat segítSikeresen debütált a Kor Kontroll Társaság a patinás Csekonics-palotában. A Károlyi?Csekonics Rezidenciának hangulata van. Az 1881-ben épült Múzeum utcai épületet a híres színházépítő Fellner és Helmer építésziroda tervezte. Károlyi István életében fontos közéleti találkozóknak adott helyet a patinás palota.

A második világháborúban súlyosan sérült, de a 2007-es felújítással ismét eredeti pompájában ragyog, így ma élmény belépni a márványoszlopok közé, és felsétálni a gazdag motívumkinccsel ellátott, Thék Endre műhelyében készült faragott lépcsősoron a színházterembe. Itt tartotta október 9-i rendezvényét a Kor Kontroll Társaság.

Ezúttal is a még mindig tabuként kezelt szégyenbetegségre, az inkontinenciára hívtuk fel a figyelmet. Ahogyan Dr. Hargitai Réka, az Országos Alapellátási Intézet képviseletében elmondta, nincs könnyű helyzetben a háziorvos, mert sokan titkolják, szégyellik, maguktól nem beszélnek róla. Ez azért is szomorú, mert legalább hatszázezer férfi és nő küszködik a vizeletcsepegés könnyebb és súlyosabb fajtájával.

Pedig a vizelet-visszatartási zavarok és a hólyagtúlműködés eredményesen kezelhetőek gyógyszerrel, műtéttel vagy egyéb konzervatív terápiával. Ennek ellenére a betegek 10%-át kezelik csak, mert a többiek nem fordulnak orvoshoz. Dr. Hamvas Antal a Kontinencia Társaság elnöke szerint a kezeltek öt-tíz százalékának esetében szükséges az operáció, a többieknél hatásos a konzervatív terápia (testsúlycsökkenés, mozgás) gátizom-torna és a gyógyszer.

Az intimtornára ? ahogyan Török Miklós szülész-nőgyógyász professzor hangsúlyozta ? azért van szükség, mert a megnyúlt, hiányzó kötőszövetet az izom képes pótolni. Schwarzeneggert hozta fel példaként, akinek karizmain kiválóan látszik, hogyan építhető az izom. Tápainé Bajnay Márta gyógytornász bemutatta azt a gátizom tornát, amit minden esetben a vagina izmainak vizsgálata előz meg, hiszen az izmok állapota (gyenge, vagy erős) határozza meg a torna erősségét is. Az önként jelentkezők a színpadon végezték az intimtornát, és be is számoltak tapasztalataikról, érzéseikről.

Szóljon hozzá!