ZETApress

hírportál

Patikusok a Sofitelben

Dr. Gálné Dr. Kartali Edit lett az Év gyógyszerésze, míg a Málnalevél Gyógyszertár lett az Év patikája ? tudtuk meg a Kedvenc patikám-kampányok értékelő sajtómegbeszélésén délelőtt a Duna parti Sofitel Hotel I. emeletén. Részletek idekattintva olvashatók. Fotóink Lantai József felvételei.

A sajtótájékoztatón a díjazottak mellett megjelent Prof. Dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerész-tudományi Társaság elnöke; Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke; Dr. Samu Antal a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke; Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezetője és Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország igazgatója. Az Év gyógyszerésze pályázaton két II. díjat (Dr. Széles Katalin és Császárné Dr. Sulyok Mária) és egy III. díjat (Patakiné Dr. Karancsi Anna) is átadtak a Gyógyszerészek XXV. Országos Kongresszusán Siófokon, ám ők ma nem érkeztek meg. A pályázat tavaszi meghirdetéséről idekattintva olvashatunk.

2013 óta az Év Gyógyszerésze pályázatra csak előzetes szavazatok alapján juthatnak be a jelöltek. 2015-ben is ezt a már jól bevált formát követve a szakmai oldalról is szép számban érkeztek jelölések éppúgy, ahogy a páciensektől. A húsz kiválasztott gyógyszerészből, akik a szabályok szerint részt tudtak venni a pályázaton, az idei Év Gyógyszerésze Dr. Gálné Dr. Kartali Edit lett Makóról. A szakmai zsűri úgy gondolta, a második helyezett megosztott lett, a két díjazott Dr. Széles Katalin és Császárné Dr. Sulyok Mária lett. A harmadik helyezett pedig, a pályázaton már több éve, egyre jobb helyet elérő Patakiné Dr. Karancsi Anna lett. Idén, a tavalyi szavazatokhoz hasonlóan közel 3500-an jelezték, hogy kit szeretnének a pályázaton részt vevők között látni.

A kampányok értékelő, záró sajtótájékoztatóján Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint az idei év egy minőségi változást hozott az Év Gyógyszerésze pályázaton mind tartalmilag, igényességében, az eddigieknél még jobb pályaművek érkeztek. A témakörök között megtalálhatóak voltak az önmenedzselés, betegség tudatos magatartás, labordiagnosztika, a gyógynövények alkalmazása a terápián, és a szűk terápiás indexű gyógyszerkészítmények alkalmazásának feltételei. Az Év Gyógyszerésze pályázat első helyezett pályaművének azért is van nagy jelentősége, mert saját kutatási eredményeit mutatta be, ami egy óriási dolog és arra próbálja a figyelmet ráirányítani, hogy a betegek a saját gyógyulásuk érdekében milyen felelősséggel rendelkeznek, és milyen módszereket követhetnek.

Az Év Gyógyszerésze pályázat nyertese, Dr. Gálné Dr. Kartali Edit elmondta, hogy a pályázat kialakításánál kíváncsiak voltak arra, hogy a betegek mennyire vannak tisztában azzal, hogy a gyógyszerészi gondozás egyáltalán létezik, mit csinálnak ennek kapcsán a gyógyszertárban. A konklúzió során volt több olyan eredmény, amire számított, de egyben csalódott is, hogy a náluk megfordult betegek nagy része nincs tisztában ezekkel a lehetőségekkel, nem is éltek velük olyan szinten, mint ahogy lehetne ? véleménye szerint a feladatuk ezen programok népszerűsítése, hogy tudatos életmódjukkal, egészségmegtartással, a betegségek megfelelő kezelésével, magas életminőséget érhessenek el.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke nagyon örült, hogy az a munka amit most már több, mint egy évtizede végeznek, csak beért, mert a pályamunkák jelentős része ezen a területen mutatta meg a gyógyszerészi aktivitást. Az eddigi irányvonal teljesen megfelelő volt, és a jövőbeni tervek is ki vannak alakítva, és mivel már rengeteg gyógyszerészt is lehet találni, akik ezen a területen aktívan tevékenykednek, számokra ez egy igazi sikertörténet, büszke arra, hogy ilyen kollégáik vannak.

A kampányértékelő sajtótájékoztatón a Roche Magyarország képviseletében Dr. Hodossy Lajos elmondta, hogy látni kell, hogy az országban nagyon sok olyan dolgos, tisztességes ember él, akiknek nyilván olyan fontos a saját egészségük, mint bárki másnak ? a gondolat, hogy legyen önmenedzselés a labordiagnosztikában a pályázat része, innen is jött. Személyes véleménye, hogy az idei Év Gyógyszerésze pályázat nyertesének pályamunkája nagyon közel áll hozzá, úgy érzi, ha ezt a szemléletet sikerül tovább vinni, nagyon sok embernek lehet még viszonylag egyszerűen, igen sokat segíteni. Elhangzott a kérdés, hogy a Roche Magyarország miért támogat most már öt éve egy ilyen fajta kezdeményezést: azt a szemléletet kívánják erősíteni, hogy a patika az egészségügyi ellátó-rendszer része, mellékesen van kereskedelmi funkciója is, de alapvetően az ellátás része.

A szakmai zsűrihez három éve csatlakozott Dr. Szökő Éva hozzátette, hogy akik nyomon követték, hogy milyen témákban születtek pályaművek, azok azt látják, hogy mind azt tükrözik, hogy a patikai munka hangsúlya kicsit eltolódik a betegközpontúság felé. Az idei pályázatban is az a lényeges, hogy két fontos területre hívják fel a figyelmet. Egyrészt, hogy a patikusoknak is nagy szerepe van abban, hogy a gyógyszerek alkalmazásának biztonságosságát kövessék, felügyeljék. A másik nagyon fontos terület a gyógyszerészi tanácsadás, a megelőzés ? miként lehet a betegeket segíteni abban, hogy időben felismerjék a problémákat, kockázatokat.

Az idei Kedvenc Patikám megmérettetésen a megtisztelő első helyezettnek járó címet a Kismarosi Málnalevél Gyógyszertár kapta. A patika képviseletében Kocsisné dr. Balogh Annamária elmondta, hogy egy igen speciális helyzetben voltak, lévén egy friss gyógyszertárról van szó, alig második évesek lesznek a közeljövőben. Ők maguk is aktív résztvevői a gyógyszerészi gondozási programoknak, náluk is több lehetőség adott a betegek számára. Fontos volt számukra, hogy olyan emberek dolgozzanak náluk, akik magas szakmai színvonalon vannak, tudnak segíteni minden téren, ugyanakkor kezesek, odafigyelőek, segítőkészek legyenek.

Szóljon hozzá!