ZETApress

hírportál

NFH a CO-mérgezés ellen

CO-mérőAz NFH megkezdi a CO riasztók ellenőrzését. Az elmúlt időszakban Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára javaslatára Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2014. decemberben és 2015. januárban rendelte el a szén-monoxid riasztó készülékek rendkívüli és fokozott ellenőrzését.

A korábbi vizsgálatok tapasztalatai, a szén-monoxid érzékelő készülékek fontossága, illetve a fogyasztók védelme érdekében Kara Ákos államtitkár az idei fűtési szezon kezdete előtt is elrendelte, és ennek megfelelően a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a mai napon megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az ellenőrzés célja a családok és a fogyasztók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése annak érdekében, hogy a készülékeket mindenki biztonsággal használhassa. Az ellenőrzések eredményeiről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

A korábbi: a 2014 decemberében és a 2015 januárjában elrendelt vizsgálatok során az NFH összesen 42-féle terméket ellenőrzött, ami azt jelenti, hogy a Hatóság szakemberei a piacon található termékek jelentős részét megvizsgálták. 12-féle készülék (29%) megfelelt az ellenőrzésen, míg 30-féle szén-monoxid érzékelő (71%), vagyis a készülékek közel háromnegyede nem elégítette ki a biztonságossági követelményeket.

A mostani vizsgálat során is a szakemberek azt ellenőrzik majd a laboratóriumban, hogy a készülékek adott szén-monoxid koncentrációknál meghatározott időtartamon belül fény-és hangjelzéssel riasztanak-e. A laborvizsgálat eredményei alapján az NFH munkatársai kockázatértékelést végeznek, illetve ellenőrzik azt is, hogy a készüléken és a csomagoláson feltüntetett jelölések, figyelmeztető feliratok, valamint a használati és kezelési útmutatók megfelelőek-e.

Túlélési tanácsok

Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben. Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató. A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni. A szerkezeteket célszerű 1?1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5?2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban. Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e. Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan.

Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad. A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak ? a gyártó által ? meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta. Ezek a készülékek életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

Hogyan kerülhetjük el a CO-mérgezést?

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szakemberei összeállították, mire figyeljünk! Idén eddig 120 esetben történt CO mérgezés! Nézzünk körül otthonunkban! Van-e nálunk nyílt égésterű tüzelőberendezés ? gázkazán, kandalló, cserépkályha, gáztűzhely, esetleg több is egyszerre, stb. ? a lakótérben? Van-e konyhai vagy egyéb elszívó berendezésünk? A nyílászáróink (ablakok, ajtók) modernek, légmentesen záródók-e? Ha igen, van-e rajtuk légbevezető? Ha ezen feltételek egyike sem áll fenn, vagy nincs nyílt égésterű berendezésünk a lakótérben, akkor a továbbiakat fölösleges elolvasni, biztonságban vagyunk.

Ha van nyílt égésterű berendezésünk, akkor a következő pontok elolvasása életet menthet! Nézzük meg, hogy a tüzelőberendezésünk, legyen az gáztűzhely vagy fűtőberendezés, kap-e valahonnan levegőt! Az ablaknyitás nem elegendő, hiszen télen éjszakára biztosan nem hagyjuk nyitva az ablakot, főleg ha azért cseréltettük ki azokat, hogy kisebb legyen a fűtésszámlánk! Tehát ha nincs valamilyen légpótlásunk (központi szellőztető, légbevezetők falban vagy ablakban), akkor komoly veszélyben vagyunk.

Ha van légbevezetőnk, akkor ne tömjük be azokat ronggyal, papírral! Ha nincs légpótlásunk, akkor csináltassunk! Mert dönteni kell: energiatakarékosság vagy egészséges lakókörnyezet. Amúgy az energiatakarékosságnak nincs egyszerű és olcsó módja, azaz csodamegoldása! A nyílászárócsere például önmagában inkább ront a helyzeten (rezsiköltségben is), mint javít. Sohase működtessük egyszerre a konyhai elszívót, ruhaszárítót a fűtőberendezéssel! Az előbbiek erősebbek, és visszaszippantják a füstöt a kéményből, és kész a katasztrófa. Építtessünk be reteszelést, azaz automatikus zárást, mert ha tízből csak egyszer nem jut eszünkbe, már megvan a baj. Extrém időjárási körülmények (például erős szél, nagy, gyorsan jött hideg, amikor a gázkészülék hideg kéménnyel indul) fokozzák a visszaáramlás valószínűségét. Ilyenkor nagyon vigyázzunk!

Ne zárkózzunk be! Amíg nem oldottuk meg lakóterünk biztonságossá tételét, ne legyünk szégyellősek, és ne fürödjünk zárt ajtónál, ha a fürdőszobában van a kazán! Sokan haltak már meg a kádban. Szellőztessünk! Ha fáradtak, tompák vagyunk, esetleg szédülünk, tételezzük fel a legrosszabbat, és gyorsan szellőztessünk! Vásároljunk egy jó minőségű CO-vészjelzőt, szereljük fel jó helyre, és higgyünk neki! Végül, de nem utolsó sorban: hívjunk ki egy épületgépész szakembert, és kérdezzük meg a véleményét. Minden ház más és más; és pár ezer forintért megmenthetjük az életünket, óvhatjuk egészségünket. Az internetes művelődés jó alap, de nem kész megoldás!

Szóljon hozzá!