ZETApress

hírportál

Kórházfejlesztő aláírások

Kórházfejlesztő felszólalókAláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy felhívják a kormányzat figyelmét az óbudai Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességére a Bécsi úti kórház Gelléri Andor Endre utcai A-épület Aulájában.

Pintér Endre, az akciót kezdeményező Óbuda Baráti Kör elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nemsokára 120 éves kórház fénykora 1981 és 1994 között volt, az intézmény 2008-tól ? már nem először ? a Szent János Kórház igazgatása alá került. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott az óbudai betegellátásban. Az egykori rossz döntés következményeit a mostani vezetés hároméves erőfeszítése sem feledteti. Elmaradt a szükséges műszerfejlesztés, az osztályok komfortosítása és az épületek korszerűsítése. Mindezen a jelenlegi kórházi vezetés anyagi támogatás nélkül nem tud javítani, ezért segítséget kérnek a kórház javára.

Tarlós István főpolgármester a kezdeményezést támogatandó ügynek nevezte, és arról beszélt, hogy a regionális kórház több százezer ember gyógyulásáért felel, hiszen az észak-budai agglomeráció jelentős részét is ellátja. A kórház utóbbi két évét sikertörténetnek nevezve kitért arra, hogy az elmúlt időszakban több mint félmilliárd forintos fejlesztést hajtottak végre. Átadták az új CT-labort, felújították az onkológiai és a belgyógyászati osztályt. A kerület és a főváros támogatásával megújult a kardiológiai osztály és a terhestanácsadó is. A kórház szerepe ma is megkerülhetetlen, az kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése Budapest közös érdeke is. Nagyon örülnek, ha Közép- vagy Észak-Budán épül meg az új fővárosi kórház, de ez nem történhet a Szent Margit Kórház rovására. ? Preventív, amit teszünk, nincs olyan döntés jelen pillanatban, ami a jelenlegi helyzetet veszélyeztetné! ? fogalmazott a főpolgármester, aki korábban a III. kerület polgármestere volt.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a múlt héten a kerületi képviselő-testület egyhangúlag támogatta az Óbuda Baráti Kör kezdeményezését. Egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán szükség van kórház- és egészségfejlesztésre. Ennek az egészségfejlesztésnek a keretében a Szent Margit Kórház fejlesztésére is forrásokat kell biztosítani! A legfontosabb a műtő, a röntgengépek, valamint az épület felújítása lenne, ezekre hétmilliárd forintot kellene fordítani. Szeretnék elérni, hogy a kormány erre forrásokat biztosítson, továbbá kérik az agglomeráció támogatását is a törekvéshez.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház megbízott főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az elmúlt három évben több fejlesztés történt, mint az azt megelőző tíz évben. Céljuk az, hogy a kórház európai színvonalú szolgáltatást nyújtson betegeinek ? tette hozzá, majd sajtótájékoztató végén a felszólalók aláírták a támogató ívet.

Szóljon hozzá!