ZETApress

hírportál

Vigyázz a bőrödre!

Kásler professzorAz Országos Onkológiai Intézet (OOI) a Kor Kontroll Társasággal közösen tartott tegnap nyílt napot, hogy felhívja a figyelmet a rosszindulatú daganatok, különös tekintettel a bőr- és az emlőrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére ? tudatták sajtósaik.

A Vigyázz a bőrödre! című egészségnapra (fővédnök: Dr. Szentes Tamás, Állami Egészségügyi Ellátó Központ) nagy számban érkeztek középiskolások, hogy neves onkológus szakemberektől tájékozódjanak a prevenciós és terápiás lehetőségekről. Dr. Kásler Miklós professzor, az intézet főigazgatója, a rendezvény házigazdája örvendetesnek vélte a fiatalok érdeklődését, mivel ők könnyebben változtatnak, mint az idősebbek, így a megelőzésre vonatkozó információk számukra különösen hasznosak lehetnek. Kérdésre válaszolva elmondta, a rák nem öröklődik, de a betegség iránti hajlam ? bizonyos daganattípusok esetében ? igen. Az OOI egyébként három genetikai laboratóriumban és az intézet szervezésében létesült közép-európai onkogenetikai hálózat keretében is intenzív kutatásokat folytat a molekuláris szinten zajló kóros folyamatok jobb megértéséért.

B. Király Györgyi, a beszélgetést levezető újságíró, a Kor Kontroll Társaság elnöke az internetes közösségi oldalakon felelőtlenül közzétett, félrevezető, a kezelést elutasító, helyette beszélgetésekre invitáló káros információkra hívta fel a figyelmet. Erre reagálva Dr. Lövey József sugárterápiás onkológus-klinikaigazgató ? rávilágított arra, hogy a daganatos betegségek egy része ma még valóban nem gyógyítható, ezt használják ki azok a törekvések, amelyek el kívánják tántorítani az embereket a klasszikus gyógymódoktól. Mint mondta, tévhit, hogy a rákot a lelki bajok okozzák, az viszont igaz, hogy a pszichés problémák közvetett módon elősegíthetik a rák kialakulását azoknál, akik a stresszt dohányzással, vagy túlzott alkoholfogyasztással próbálják levezetni.

A sugárterápiáról szólva megnyugtatott mindenkit: a sugárkezelés nem fájdalmas, és a ?sugárégéstől? sem kell tartani. Ma már nem csak külső sugárkezelés létezik, hanem az ún. brachyterápiás eljárással (izotópok tűzdeléses alkalmazása) a sugárforrás közvetlenül a beteg szervbe is bejuttatható. Ezt a technikát egyre gyakrabban alkalmazzák például a prosztata és a here daganatos megbetegedéseiben. A hererák a fiatal férfiak betegsége, amelynek egyik jele a szerv megduzzadása, ezért nagyon fontos, hogy ilyen tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz forduljanak a fiatalok.

Dr. Kelemen Péter sebész arról számolt be, hogy az intézetben működő Daganatsebészeti Centrum Rekonstrukciós és plasztikai sebészeti részlegében az emlő és lágyrész-daganatok műtéti kezelését végzik. Kiemelte, hogy a modern plasztikai sebészeti eljárásoknak köszönhetően a mellrák operációja ma már nem egyenlő a csonkítással, korai felfedezés esetén a műtétek 99 százaléka emlőmegtartással történik, de a mell amputációja esetén is egyre nagyobb az onkoplasztika jelentősége, azaz a hölgyek visszakapják nőiességük szimbólumát.

Szép és megható perceket élhettek át résztvevők az Apolka című 27 perces rövidfilm vetítése, valamint az ANITA Hungária szervezte fehérnemű és fürdőruha bemutató során ahol csupa mellrákkal műtött hölgy volt a modell, a legfiatalabb 22 éves. (A rövidfilmről és a ruhákról idekattintva olvashatunk.) A nyílt nap második blokkjában a bőrdaganatokról esett szó, melyek korai felismerésében szerepe van a háziorvosoknak, de az egyénnek és családjának is. Liszkay Gabriella dermatológus-onkológus professzor hangsúlyozta, hogy a melanoma szempontjából elsősorban a fehér bőrű, vörös hajú személyek veszélyeztetettek, ezért nekik különösen óvakodniuk kell a káros UV sugárzástól.

Dr. Balatoni Tímea bőrgyógyász a napon való tartózkodáson kívül a szolárium használatától is óvott, nem csak annak rákkeltő volta, hanem bőröregedést kiváltó hatása miatt is. Hunyadi János bőrgyógyász professzor a gyermekkori leégések későbbi káros hatásaira hívta fel a figyelmet, valamint az ún. sansz-szabályra: melanoma gyanúját vetheti fel a sötét színű, aszimmetrikus, növekedő, szabálytalan szélű bőrelváltozás. Ilyen jelek észlelésekor azonnal fel kell keresni a bőrgyógyászati szakrendelést, mert a hónapok előrehaladásával egyre inkább csökken a túlélés esélye.

Szóljon hozzá!