ZETApress

hírportál

Segítenek már a kezek!

Vészjelző karperecVészjelző karperec és internetkapcsolat védi az időseket. Mától élesben üzemel a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram ? tudtuk meg az Idősek Világnapján a Nádor utcai sajtótájékoztatón.

Magyarország idős-barát kormánya a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogram keretében teszi lehetővé, hogy ellenőrzött körülmények között vizsgálhassuk, hogyan könnyítik és óvják meg a korszerű digitális eszközök a szép-korúak életét ? mondta Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a modellprogram éles-üzemének bemutatóján. Az Idősek Világnapján tartott eseményen Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, a tudományos kutatással egybekötött projekt miniszteri biztosa foglalta össze a programot és szemléltette az idősek biztonságát növelő digitális eszközök működését.

Solymár Károly Balázs szerint a korszerű eszközök nem kiváltják, hanem elérhetőbbé teszik az emberi törődést és odafigyelést. Az okos-telefon, a Skype és a vészjelző karperec mindennapos használatát megtanító diákokkal, segítőkkel és a diszpécserközpont munkatársaival folytatott rendszeres kommunikáció erősíti, élénkíti az idősek emberi kapcsolatait is. Az interneten eligazodó idősek családtagjaikkal, barátaikkal beszélgetnek Skype-on keresztül, online sakkpartikkal színesítik mindennapjaikat.

Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla, Budapest V. kerület alpolgármestere, az NFM miniszteri biztosa elmondta: három település ? Belváros-Lipótváros, Kisvárda és Szombathely ? polgármesterei június 1-jén aláírták a megállapodást a Segítő Kezek infokommunikációs modellprogramhoz való csatlakozásukról. A 2013-ban útnak indított idősgondozó programban elkészült országos hatástanulmányból kiderült, hogy az idős emberek három legfontosabb igénye az egészségükre való odafigyelés, a biztonságuk garantálása és a magányosabb napok enyhítése.

A modellprogram ezeknek az elvárásoknak egyszerre igyekszik megfelelni, hangsúlyt helyezve a dolgozó családtagok tehermentesítésére és a generációk közötti kommunikáció ösztönzésére is. A miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy a hazai szép-korúak által kitöltött csaknem 15 ezer szükségletfelmérő kérdőív alapján választották ki a digitális eszközöket, az okos-telefont, a laptopot internet- és Skype-használattal és a vészjelző karperecet. A részvételre első körben településenként 20-20 fő, 75 év feletti, egyedül élő idős embert kértek fel. Az eszközöket kiszállították, a diszpécserközpontokat felszerelték, helyszínenként 40, közösségi szolgálatban részt vevő diákot és 15 közfoglalkoztatott szociális szakembert és informatikust vettek fel. Az infokommunikációs modellprogram megvalósítását az NFM tízmillió forintos keretösszeggel támogatta.

A diákok szeptember óta tanítják az időseket az eszközök kezelésére, a rendszer már élesben működik. A vészjelző karperecen lévő gomb megnyomásával a jel azonnal beérkezik a diszpécserekhez, a központ munkatársa okos-telefonon vagy az idős ember lakásában elhelyezett bázisállomás segítségével, kihangosítva beszédkapcsolatot létesít a segítségre szorulóval. A karperec automatikusan is képes riasztást küldeni, ha az azt viselő személy aktivitása csökken, rosszul lesz vagy elájul. A modellprogram éles tesztüzemének gyakorlati tapasztalatait 2016 első felében összegzik majd.

Szóljon hozzá!