ZETApress

hírportál

25 év a lisztérzékenyekért!

Lisztmentes diétaA Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (L.É.O.E.) ma tartotta 25. születésnapját az OMÉK 3F Free From + Funkcionális Élelmiszerek Szakkiállítás és Konferenciasorozat keretében.

A rendezvényen hazai és külföldi előadók tartottak előadásokat a coeliakiáról (ez a lisztérzékenység orvosi neve), a gabonafélék gluténtartalma által okozott betegségek változatos megjelenési formáiról, a glutén-, a laktóz- és az allergiamentes élelmiszerekről, az érzékeny betegek táplálkozásáról. Az élelmiszerek vagy azok összetevőivel szemben allergia vagy intolerancia alakulhat ki. Számos olyan táplálék van, mely kiválthatja a betegségek tüneteit, ilyenek például az egyes gabonafélék gluténtartalma, halak, a tojás a dió, a földimogyoró. Az ételallergia leggyakoribb tünetei viszketés, ajkak, torok, nyelv duzzadás, hasmenés, légzési nehézségek, a glutén-intolerancia.

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység, melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, amely a genetikailag érzékeny emberekben autoimmun folyamatot indíthat el. A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs. Leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza, aminek következménye többek között fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható, bár a potenciális érintettek nagy része nem tudja, hogy banálisnak látszó tüneteik mögött a fel nem ismert coeliakia állhat. A betegség ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. Az előadók mindegyike kiemelte, hogy a gluténmentes diétát a coeliakia vagy a gabonaallergia megerősítése, vagy kizárása előtt nem szabad megkezdeni.

Ezért beszéltek az előadók a betegségről, a gluténmentes diétáról, a gluténmentes élelmiszerek felismerhetőségéről és a házon kívüli biztonságos gluténmentes étkezést támogató éttermi projektről. Az Európai Unióban egy 2014. december 13-tól életbe lépett rendelet szerint a fogyasztóknak megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a megvásárolt vagy elfogyasztott élelmiszerek tulajdonságairól, összetevőiről. A 1169/2011 EU-rendelet szerint az allergiát vagy intoleranciát okozó allergén anyagokat tartalmazó összetevőket az élelmiszerek címkéjén vagy csomagolásán kiemelten kell feltüntetni.

A rendelet valódi újdonsága, hogy nem csupán az előre csomagolt, hanem az allergén összetevőkről a vendéglátásban, a köz- és kórházi étkeztetésben kiszolgált ételekről is tájékoztatni kell a fogyasztókat. A jogszabály szerint az allergén információkat vagy a boltokban kell jól látható helyen kirakni, de egy magyar rendelet alapján az eladóktól szóban is lehet az allergénekre vonatkozó tájékoztatást kérni. Az esemény szervezői a tudományos előadások mellett interaktív, és gyermekprogramokkal is várták az érdeklődőket. Megismerkedhettek az új gluténmentes termékekkel és gyártóikkal, és szavazhattak 2015. Új Gluténmentes Termékére is ? egy olyan élelmiszerre, amely legfeljebb két éve van a piacon.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületét (L.É.O.E.) néhány lelkes, a rendszerváltozás során megnyíló egyesülési lehetőségeket kihasználni kívánó szülő és szakorvos alapította 1990-ben. 1992-ben került bejegyzésre és azóta országos hatókörű társadalmi szervezetként működik. Folyóiratukat, a Gluténmentesent rendszeresen több ezer lisztérzékeny családhoz, dietetikushoz és orvoshoz juttatják el. A L.É.O.E. küldetése és céljai: a magyarországi lisztérzékeny betegek összefogása és képviselete életminőségük javítása érdekében, információnyújtással, tanácsadással és érdekérvényesítéssel. Szeretnék elérni, hogy a lisztérzékeny betegek igényeinek és szükségleteinek megfelelő egészségügyi- és szociális ellátása biztosított legyen.

Szóljon hozzá!