ZETApress

hírportál

Gyermekgyógyászok az uszodánál

Dr. Gyarmati Andrea: Gyere velem gyógyítani! című könyvét mutatta be az idén 20. születésnapját ünneplő Saxum Kiadó ma délelőtt az Árpád fejedelem úti Tommy di Napoliban, a Császár-Komjádi Sportuszoda mellett. Jenei Tamás kiadóvezető azt is elárulta, hogy a félezernél több könyvet maga mögött tudó cég számára ez Az év könyve!

Vitray Tamás moderátor elmondta, hogy számtalan könyvszerzővel folytatott beszélgetése alapján igazán tudja milyen küzdelmes ? különösen egy orvosnak ? olyan könyvet írnia, ami humorral fűszerezetten ad praktikus tanácsokat, miközben nyelvezetével, színes történeteivel lebilincselve olvasóit úgy szól az orvoslásról a szakmán kívüliekhez, hogy bár elkerüli a szakkifejezéseket, mégis elfogadható az a szakmán belülieknek is. A közismert sportriporter ? aki maga is nagy érdeklődéssel olvasta a könyvet ? arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve is a gyermekorvoslásról szólt, ezért ? tekintve a most megjelenő kötet témáját, szerzőjének elragadó stílusát, tudását és egyéniségét ? várhatóan bőven lesz olvasótábora Andu ? ahogy a pelenkás korától ismert Gyarmati Andreát nevezte ? legújabb könyvének is.

Gyermeke rosszulléte, sírása, betegsége minden szülőt megrémít. A problémák kezelésére, megelőzésére, felismerésére és megoldására ad praktikus tanácsokat a kimagasló sportolói karriert és több évtizedes sikeres gyermekorvosi pályáját követően legújabb könyvében Gyarmati Andrea. Farkasházi Réka kétgyermekes anyukaként mesélt a szülői szerepről és arról a segítségéről, amelyet a gyermekorvostól és barátnőtől kapott. ? A gyakorló anyukák velem együtt sokszor félnek attól, hogy csip-csup dolgokkal hívogassák az orvost. Én magam is, sokszor hosszan rágódtam azon későn éjszaka, telefonálják-e vagy sem, ha rosszul lett valamelyik gyerekem, de Andrea mindig megnyugtatott és segített, mankót adott és önbizalmat is a gyermekneveléshez ? mondta a művésznő.

Dr. Bókay János, a Bókay János utcai I. Számú Gyermekklinika főorvosa, a szerző barátja és egykori munkatársa is elismerő szavakkal szólt a könyvről, amelyet saját bevallása szerint alig tudott letenni. ? Szakmabéliként is nagyon élveztem ezt a könyvet, ami az orvostudományról, a gyermekorvoslásról nem egyfajta sorvezető, hanem inkább útmutató, jól követhető határvonalakkal. Fontos fejezete szól a gyermekorvos választásról, amelyről a hasonló témájú könyvek rendre megfeledkeznek, pedig ez nagyon fontos, hiszen 18 évre szóló bizalmi viszonyra keresünk társat, amikor gyermekünk mellé orvost választunk, akire a legnagyobb bajban, gyermekünk betegsége esetén kell támaszkodunk ? mondta el a főorvos.

? Ha egy gyermek rosszulléte során a szülő bizonytalan abban, hogy mit tegyen, jobb ha inkább kérdez, mert nincsen felesleges, vagy rossz kérdés, ezt mindig elmondom gyermekorvosként a szülőknek is ? mondta el a szerző könyve bemutatásán. Elárulta azt is, hogy a könyv gondolata is így született. ? Személyesen és telefonon is számtalan tanácsot kértek, kérnek tőlem a szülők, annyi információ és történet halmozódott fel bennem az elmúlt 36 évben, amióta gyerekeket gyógyítok, hogy a kiadó javaslatára és Erdélyi Ágnes szerkesztőnő közreműködésével végül könyvvé formálódtak az információk és gondolatok. Tájékoztatni, átadni a tudást, informálni, tapasztalatokról, élethelyzetekről mesélni, együttgondolkodásra hívni és segíteni akartam abban, hogy profi szülővé váljanak mindazok, akik gyermeknevelésre adták a fejüket. Ez volt a célom ? mesélte a Péterffy Kórházban praktizáló Gyarmati Andrea, az 1970-es két-két Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes, 1972-es olimpiai ezüst- és bronzérmes és 1973-as világbajnoki bronzérmes úszónő.

Szóljon hozzá!