ZETApress

hírportál

Az európai országok felveszik a harcot az elhízás ellen

Holnap kezdődik az Egészségügyi Világszervezet miniszteri konferenciája az elhízás ellen. A WHO Európai Régiójában minden második felnőtt és a gyermekek ötöde túlsúlyos. Az elhízás megrövidíti az élettartamot és annak minőségét is. Az elhízás évente egy millió áldozatot szed Európában és súlyosan veszélyezteti a gazdasági növekedést. Egy ország sem volt képes eddig egyedül felülkerekedni az elhízás járványán. Eljött az összehangolt cselekvés ideje, tudtuk meg a Magyar Nemzeti Szívalapítványtól.

A Magyar Kardiológusok Társasága által létrehozott Magyar Nemzeti Szívalapítvány célja a szív-érrendszeri betegségek visszaszorítása annak érdekében, hogy az ne legyen a vezető halálok, valamint a korai rokkantság egyik fő előidézője Magyarországon.

Holnap a WHO Európai Régiójának 53 országából elsőként ülnek össze az egészségügyi miniszterek és más döntéshozók, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki az elhízás visszaszorítására. A konferencián hirdetik ki az Elhízás Elleni Európai Chartát. A konferencián képviselteti magát az Európai Bizottság, az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az Európai Tanács, a Világbank.

A konferencián részt vesznek az európai civilszervezetek is. Az Európai Szívhálózat (EHN) koordinálja a gyermekek elhízása ellen 20 európai országban folyó programot, melyben a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is részt vesz. A Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület más szervezetekkel együtt a közelmúltban felhívást adott ki az egészségtelen élelmiszerek gyermekeket célzó reklámjainak korlátozására. Ebben a magas zsír-, cukor-, és sótartalmú élelmiszerek reklámozásának tilalmára szólítanak fel 6 és 21 óra között.

Az elhízás a nemzeti jövedelem bővülő szeletét emészti fel: egy százalék és növekszik

Az elhízás okozta társadalmi költségek óriásiak. A WHO Európai Régiójának egyes országaiban a nemzeti össztermék (GDP) egy százalékát is elérik, áll az Egészségügyi Világszervezet közleményében. A közvetlen egészségügyi kiadások hat százaléka írható az elhízottság rovására. Ezen felüliek a közvetett költségek ? mint az elvesztett életévek, a kiesett termelékenység miatt többlet kiadások ?, melyek a direkt költségek két-háromszorosát is jelenthetik. Felmérések szerint a kövér emberek többet hiányoznak betegség miatt a munkából. További eszmei költséget jelentenek a pénzügyileg nehezen meghatározható, de nagyon is érzékelhető károk, mint a rossz iskolai előmenetel, a munkahelyi diszkrimináció, a pszicho-szociális beilleszkedési problémák, a rosszabb életminőség.

Az elhízás századunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A WHO holnap kezdődő miniszteri konferenciája az eddigi legátfogóbb lépés ahhoz, hogy az európai nemzetek és kormányok visszafordítsák az elhízás járványát. További információ honlapjukon olvasható.

Szóljon hozzá!