ZETApress

hírportál

Balzsay kiütése

Balzsay KárolyBalzsay Károly kiütéses győzelmet aratott a limfóma felett. Magyarországon mintegy 1000 új limfómás megbetegedést fedeznek fel évente. A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés két fajtája a Hodgkin és non-Hodgkin kór, utóbbi az ötödik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban.

A Limfóma Világnapján a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) a rejtőzködő betegség tüneteire és az új terápiás lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek további reményt adhatnak a betegeknek. Az innovatív terápiák már jelentősen hosszabb, tünetmentes életet biztosítanak, és az Alapítvány célja, hogy ezek minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is. A világnapi rendezvényen a betegségben érintett Balzsay Károly, nagyközépsúlyú profi világbajnok ökölvívó is megosztotta személyes tapasztalatait.

Szeptember 15-én a Limfóma Világnap alkalmából a MOHA (Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány) orvos-beteg találkozót és figyelemfelhívó sétát szervezett, melynek célja az onkohematológiai betegségekkel kapcsolatos tájékozottság növelése, a korai felismerés, korszerű kezelés és rehabilitáció támogatása. A program zárásaként a betegségben érintett Balzsay Károly, nagyközépsúlyú profi világbajnok ökölvívó osztotta meg személyes tapasztalatait a résztvevőkkel. ? Többször 12 menetet is végigverekedtem, de egyik mérkőzésem sem volt ilyen nehéz. Életem talán leghosszabb meccsét vívtam, ahol végül kiütéses győzelmet arattam ? mondta.

A beszélgetést követően a betegek figyelemfelhívó sétára indultak a Bazilikához, ahol a betegséget szimbolizáló, üzenetekkel ellátott zöld lufikat közösen eresztették a magasba. A sétán részt vett Balzsay Károly is, akinél tavaly diagnosztizálták a daganatos megbetegedést. A profi bokszoló a kezdeményezéshez csatlakozva ? Amikor megtudtam, hogy limfómám van, örültem. Örültem, mert végre kiderült, hogy mi a bajom, és hogy ez a daganat 80 százalékban gyógyítható. Hittem, hogy nekem benne kell lennem abban a 80 százalékban, és benne is voltam ? üzenettel töltött léggömböt engedett a magasba.

Limfóma, a rejtőzködő betegség

A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Érintheti a nyirokcsomókat, a lépet, a csontvelőt, a vérképzőrendszert és a nyirokrendszert egyaránt. A betegség általános tünetei a megnagyobbodott mandulák, láz, éjszakai erős izzadás, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás, bőrviszketés, bőrkiütés. Ezek olyan általános tünetek, amelyek nem feltétlenül rosszindulatú megbetegedésre utalnak, de ha két hétnél tovább fennállnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Forradalmi változás a kezelésében

Az innovatív terápiák eddig nem tapasztalt eredményeket hoztak a limfómás betegek kezelésében. Ezek a célzott biológiai terápiák idős betegeknél is még társbetegségeik fennállása mellett is jelentősen hosszabb, tünetmentes életet biztosítanak. Napjainkban további kutatások folynak, melyeknek köszönhetően számos új terápia adhat reményt a betegeknek. A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) célja, hogy ezek minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is.

A világon 90 percenként hangzik el a következő mondat: Az ön betegsége limfóma. Ennek ellenére a limfómás betegek 73 százaléka azt nyilatkozta, hogy a diagnózist megelőzően nem hallott erről a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésről. A limfómának két fajtája a Hodgkin és a non-Hodgkin kór, utóbbi az ötödik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban, ahol évente mintegy ezer új limfómás megbetegedést fedeznek fel.

A ’90-es évek végén a célzott biológiai terápiák óriási előrelépést jelentettek a hematológiai daganatok kezelésében. Az immuno-kemoterápiának is nevezett kombináció az életminőség forradalmi javulása mellett megnöveli a tünetmentes periódus hosszát, és esélyt ad a teljes gyógyulásra. Az újabb, innovatív terápiás kombinációk idős betegeknél is, még jelentős társbetegségek fennállása esetén is biztosítják a leghosszabb tünetmentes időszakot, nagymértékben javítva a túlélés arányát az önmagában adott kemoterápiához képest. ? A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány célja, hogy ezek a kezelések minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is ? emelte ki Kéri Ibolya, a MOHA elnöke.

Terápiás eredmények

Az innovatív terápiák eddig nem tapasztalt eredményeket hoztak a limfómás betegek kezelésében. Ezek a célzott biológiai terápiák idős betegeknél is, még társbetegségek fennállása esetén is jelentősen hosszabb, tünetmentes életet biztosítanak. Napjainkban további kutatások folynak, melyeknek köszönhetően számos új terápia adhat reményt a betegeknek. Az Alapítvány célja, hogy ezek minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is.

A limfóma a nyirokszövet daganatos megbetegedése, a nyirokszövet sejtjeinek, a limfocitáknak a rosszindulatú elszaporodása és ezzel párhuzamosan a normális működésű sejtek elnyomása. Érintheti a nyirokcsomókat, a lépet, a csontvelőt, a vérképzőrendszert és a nyirokrendszert egyaránt. A betegség általános tünetei a megnagyobbodott mandulák, láz, éjszakai erős izzadás, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás, bőrviszketés, bőrkiütés. Ezek olyan általános tünetek, amelyek nem feltétlenül rosszindulatú megbetegedésre utalnak, de ha két hétnél tovább fennállnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány

A MOHA célja a betegek érdekvédelme, hiteles tájékoztatása, összefogása, érzelmi támogatása. Kiemelt feladatként kezelik a betegek érdekeinek védelmét, a döntéshozókkal való párbeszéd folytatását a korszerű terápiákhoz való hozzáférés érdekében. Az alapító Dr. Vasváry Artúrné Katalin, a Magyar Rákellenes Liga örökös tiszteletbeli elnöke, a Limfóma Világnap magyarországi meghonosításának ötletgazdája. A MOHA idén a nemzetközi Lymphoma Coalition hivatalos tagszervezetévé vált, amely 2004-ben indította el világszerte a Limfóma Világnap rendezvényt.

Szóljon hozzá!