ZETApress

hírportál

Őrizzük meg szemünk egészségét!

LátószervünkA szemész szakorvos szerint 40 év felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat, ám emellett van még pár egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében. A látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet!

Mindez általában megelőzhető lenne, ha időben felismernénk és kezelnénk a bajt! A látás felbecsülhetetlen képesség ? amíg birtokában vagyunk, sokszor el sem gondolkodunk azon, mekkora szerepet játszik a mindennapi munkavégzésnél, az olvasásnál, vagy autóvezetéskor, pedig a külvilágból származó információ több, mint 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk. ? Látásunk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások ? UV sugárzás, dohányzás, stb. ? is befolyásolhatják a látáscsökkenést. Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük rögtön, ha csak az egyik romlik el, ráadásul a szervezetünk, az agyunk ? bizonyos mértékig ? képes alkalmazkodni a változásához. Így fordulhat elő, hogy a csak az egyik szemünket érintő romlást, vagy az évek alatt, lassú, fokozatos látáscsökkenést okozó betegségeket sokszor nem is érzékeljük egészen addig, amíg a mindennapi tevékenységünkben nem kezd el zavarni minket, hogy rosszabbul látunk. Különösen fontos tehát, hogy rendszeresen járjunk szakemberhez ellenőrzésre ? mondta el Dr. Nagy Mária szemész szakorvos.

A szürke-hályog, az időskori makuladegeneráció ? amely az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti ? vagy a kezelés nélkül akár teljes vakságot okozó zöld-hályog időben történő felismerésével sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért. ? Negyven éves kor felett érdemes évente szűrővizsgálatra járni még akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. A homályos látás, a szem visszatérő/elhúzódó gyulladásos panaszai ? például kötőhártya gyulladás, árpa, szem fájdalom vagy gyakori fejfájás ? esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. A fenti panaszok ugyanis lehetnek banális szemészeti problémák tünetei, de más komoly betegségeket is jelezhetnek, mint például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is ? figyelmeztetett a szakértő.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. ? Fontos a káros UV sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő UV védelmet biztosító napszemüveg viselése minden évszakban! Aki légkondicionált helyiségben számítógépen dolgozik, annak a monitor helyes elhelyezésére, a megfelelő megvilágításra, a rövidebb szünetek rendszeres beiktatására és a gyakori pislogásra is gondot kell fordítania. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelni ? bizonyítottan jó a vitaminokban, megfelelő tápanyagokban gazdag étrend fogyasztása. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segítenek megőrizni a szem épségét. Nem megfelelő táplálkozás esetén a kezelőorvosukkal történő egyeztetést követően az A-vitamin, cink és szemvidítófű kivonat felhasználásával készült étrend-kiegészítők is jó megoldást jelenthetnek ? tanácsolta Dr. Nagy Mária, aki a dohányzás abbahagyása mellett a rendszeres mozgás fontosságát is kiemelte. Vigyázzunk tehát a szemünk világára, rendszeres szűrés mellett észlelt bármely panasz esetén forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

Szóljon hozzá!