ZETApress

hírportál

Önkéntes orvosok Erdélyben

Erdélyi tájTegnaptól jövő vasárnapig ismét Erdélyben gyógyítanak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosaiból álló csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és szükség esetén gyógykezelésben részesítik a rászoruló gyermekeket.

A vizsgálatokon és kezeléseken túl gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik a környékbeli egészségügyi intézetek működését. Idén 28 önkéntes orvos és egészségügyi szakember vesz részt az utazáson, amely során kilenc településen végeznek majd ingyenes szűrővizsgálatokat. Az orvos csoportban ezúttal gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, traumatológus, plasztikai sebész, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemész, gyermek ortopéd szakorvos, audiológus és gyógytornász vesznek részt.

Az idei program különlegessége, hogy nem csupán vizsgálatokra, hanem október 15-én, csütörtökön 16 órától egy előadássorozatra is sor kerül a Marosvásárhelyi Kórházban. A rendezvényen Prof. Dr. Czinner Antal gyermekorvos, a Heim Pál Gyermekkórház tudományos igazgatója, Dr. Novoth Béla tarumatologus, plasztikai sebész, a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai osztályának vezetője és Dr. Saracz Judit, a Heim Pál Gyermekkórház orvosa tartanak előadást.

Az orvos-csoport idei programja: ma szűrővizsgálatok 14 órától gyermekek részére Székelyudvarhelyen, a Cérnagyári Napköziben. Holnap, 12-én szűrővizsgálatok gyermekeknek Kósteleken és Gyimesbükkön. Október 13-án, kedden szűrővizsgálatok gyermekeknek a Hidegségi iskolában, Csíkszentmártonban és Csíkszentimrén. 14-én, szerdán szűrővizsgálatok gyermekeknek Csíkszentmártonban, Csíkszentimrén és Csíkszentdomokoson, a Hidegségi iskolában és Háromkúton egész nap. 15-én, csütörtökön szűrővizsgálatok a Bükkhavasi Iskola, a Hargita Megyei Kórház, Csíkszentmárton, Csíkszentdomokos, Szent Anna Iskola területén. Előadás Marosvásárhelyen 16 órakor. 16-án, pénteken szűrővizsgálatok gyermekek részére a Hargita Megyei Kórház Fül-orr- gégészeti Osztályán, Gyermekosztályán és a Poliklinika Szemészeti rendelőjében délelőtt. Szűrővizsgálatok: Szent Anna Iskola, Gyimesbükki Plébánia. 10 órától: focikupa Csíkszentdomokoson Buzánszky Jenő vezetésével.

A Gyermekmentő romániai útjának programjába sporteseményt is beiktat. A magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak futballmeccsére október 16-án, pénteken 10 órától kerül sor Csíkszentdomokoson. A mérkőzést idén is a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezeti. A mérkőzésre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A korábbi évekhez hasonlóan a leginkább rászoruló gyermekeket és családjukat adományokkal segítjük. A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is az OTP Bank segíti, amely több, mint egy évtizede kiemelt támogatója a Szolgálat egészségügyi programjának. Az októberi erdélyi körúthoz ingyenesen biztosít autóbuszokat és sofőröket. Az OTP Bank Románia ? követve a magyarországi anyavállalat példáját ? 2006 óta szoros együttműködést alakított ki a Gyermekmentő Szolgálat Romániai Egyesületével.

Mindezentúl a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálaton keresztül 2008-ban támogatta a Bákó megyében található gyimesbükki iskola felújítását és a Csíkszentmártoni Rehabilitációs Központ felszerelésének bővítését. 2008-ban önkénteseink közel tízezer vizsgálatot végeztek el. Idén májusban több mint háromezer gyermek szűrővizsgálatára, illetve több száz gyógyítására és műtéti előjegyzésére került sor ? tudtuk meg Sajtóirodájuktól.

Szóljon hozzá!