ZETApress

hírportál

Egészségtudatos ötleteket!

Az ötletversenyt hirdetett az NFH, melynek célja az innovatív javaslatok kidolgozásának ösztönzése, melyre egy jelentkező több, de legfeljebb három javaslatot nyújthat be ? tudtuk meg délelőtt a terézvárosi sajtótájékoztatón a Budapest Party Service földszinti Paulay-termében.

Az eseményen felszólalt Dr. Szente István, az NFM mb. főigazgatója; Antal Renáta, az NMF projektmenedzsere; Dr. Szima-Barcsai Borbála, az NFM szakmai vezetője és Balogh Attila, a Medeia Kft. ötletverseny projektkoordinátora. Meghívást kapott 3 szakközépiskola néhány tanára és tanítványa is. A 618 millió 714 ezer 289 forint összköltségű, 486 millió 742 ezer 531 forinttámogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az NFH TÁMOP 6.1.6-14/1-2015-0001 azonosítószámú, Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?) elnevezésű kiemelt projekt keretében úgynevezett mikro-innovációs ötletek gyűjtésére és szakértői közreműködéssel történő kidolgozására biztosít lehetőséget pályázat keretében.

A mikroinnovációs ötletek az állampolgárok, felhasználók, ügyfelek, valamint kiemelten a projektben nevesített célcsoport, középiskolai tanulók által tett olyan fejlesztési ötletek és javaslatok, amelyek alkalmasak arra, hogy újszerű és hatékony módon mutassák be az egészségmegőrzéssel, az egészséges táplálkozással, az egészségtudatos vásárlással és fogyasztással kapcsolatos szokásokat, módszereket, megoldásokat, fogyasztóvédelmi szolgáltatásokat, intézkedéseket. A projektgazda által a nyitó rendezvényt követően útnak indított felhívás keretében várt mikroinnovációs ötletek gazdái szakértők közreműködésével olyan intézkedésekké fejleszthetik a javaslataikat, amelyek beépülhetnek a hatóság működésébe.

A Hatóság működésének alapvető célja a fogyasztók védelme. Ennek érdekében a Hatóság kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók megfelelő tájékoztatására. Az idei évben az egészségtudatos és környezettudatos vásárlást elősegítő gondolkodás népszerűsítése került a Hatósági tevékenység középpontjába. Az egészségtudatos vásárlás és gondolkodás népszerűsítése érdekében a Hatóság olyan innovatív javaslatok beérkezését várja, amelyek a hatóság működésének és tájékoztatási tevékenységének hatékonyabbá tételét segíthetik elő.

A nyitórendezvény célja, hogy a potenciális Ötletgazdákat és Jelentkezőket tájékoztassa a vonatkozó előírásokról, egyrészt minél szélesebb kört ösztönözve versenyképes javaslatok megfogalmazására, másrészt a részletes tájékoztatás révén ezzel is hozzájárulva a minél magasabb színvonalú ötletek és pályaművek benyújtásához. Az ötletversenyen a részvétel lehetősége minden magyar állampolgár számára nyitott, ugyanakkor a Hatóság kiemelten számít a hazai középfokú oktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezők javaslataira. Az ötletgyűjtés időszaka mától szeptember 24-én csütörtökig tart. A projektötletek feldolgozására és elbírálására október 2-án péntekig kerül sor.

Az elbírálást követően a legjobb 25 pályamű szerzői a Hatóság által megbízott mentorok szakmai támogatásával ? lehetőséget kapnak ötleteik részletesebb kifejtésére, amiért díjazásban (ajándékutalvány) részesülnek. A 25 legjobb ötlet közül a bíráló bizottság által az első 5 helyre rangsorolt pályázat ötletgazdája részletes megvalósíthatósági tanulmány kidolgozására kap lehetőséget, kiemelt díjazásért. Az öt legjobb ötletből készült megvalósíthatósági tanulmányt az ötletgazdák az NFH által szervezett záró konferencián mutathatják be. A záró konferencia várható időpontja október közepe. Az Ötletgazdák a javaslataikat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjáról letölthető és elektronikusan kitöltött jelentkezési lapon, legkésőbb szeptember 16-án szerdán 17 óráig nyújthatják be.

Szóljon hozzá!