ZETApress

hírportál

Fóti lovastáborok

Vidám hangulatban fejeződtek be az intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton. A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 48 különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Az 5 és 18 év közötti gyerekek közt volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült gyermek. Az első tábor június 29-e és július 3-a között került megrendezése Mesterségem címere címmel. A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, valamint súlyosabb állapotú autizmussal élő gyermekek vettek részt. A tábor célja az volt, hogy a lovak ellátásán, gondozásán keresztül segítse a munkába álláshoz, a munkavállaláshoz, valamint a mindennapi tevékenységekhez szükséges képességek fejlődését, és megismertesse a gyerekeket a lovas környezethez kapcsolódó szakmákkal, így a lovász, a kovács, az állatorvos, a lovasedző, a belovagoló munkájával.

A második tábor július 13-17-e között Én-Te-Ő, na meg a lovak (önismereti tábor kamaszoknak) címmel került megrendezésre. Ebben a táborban főleg 13-18 év közötti fiatalok vettek részt, akik számára egyéni lovasterápiás foglalkozásokat tartottak. A táborban lehetőségük volt kipróbálni magukat csoportos lovas helyzetgyakorlatokban, megismerhettek másokat, felfedezhettek különbözőségeket és hasonlóságokat, fontos téma volt a tolerancia, az alkalmazkodás.

A harmadik tábor július 20-24-e között A lovak nyelvén címmel került megrendezésre. A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott és autizmussal élő gyermekek vettek részt. A tábor legfőbb célja az volt, hogy fejlessze a fogyatékos gyermekek, fiatalok szociális kapcsolatait és kommunikációját a lovak kommunikációjának, viselkedésének megismerésén keresztül. A táborban fontos szerepet kapott a lovakkal végzett földi munka, a lóvezetés és a társakkal való együttműködés. A tábor során minden résztvevő elkészíthette a saját lovasfüzetét, melyben fényképek, képek, rajzok, feliratok segítségével rögzített minden fontos információt a lovakkal kapcsolatban.

A nyári táborsorozatot a július 27-31-e között megrendezésre kerülő tábor zárta, melynek mottója: LÓtifuti-FÓTifuti (hippoterápiás élménytábor mozgásukban akadályozott gyermekeknek, fiataloknak volt. A táborba olyan mozgássérült, 9-18 éves gyermekek jöttek, akik mozgáskorlátozottságuk miatt más táborban nem tudtak volna részt venni aktív programokban. Itt egyénileg hippoteráiával fejlesztették őket (napi 20 perc), valamint személyre szabott, kontrollált mozgásos feladatokat is végeztek. A tábor ideje alatt a gyerekeket bevonták a lovak körüli munkába. Megtanulták, hogyan kell a lovat vezetni, lepucolni, felszerszámozni, fürdetni, legeltetni, etetni. Ez nagyon fontos, hisz a mindennapokban ezek a feladatok nem képezik a hippoterápiás foglalkozások részét.

A gyerekeket a 20 perces egyéni hippoterápiás fejlesztés előtt masszőr készítette fel. Aki éppen nem lovagolt és nem a masszőrnél volt, az kreatív foglalkozáson vett részt. A terápiás programok mellett szabadidős tevékenységek színesítették a hetet: kalandpark, mászóvár, gyógynövény-spirál, rejtvények, akadálypálya, sorverseny. A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika fejlesztése volt. Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években. Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható weboldalukon.

Szóljon hozzá!