ZETApress

hírportál

Számadás a vízi-mentőknél

Az elmúlt hetek eseményeit követően, a szezon közepén eljött az ideje, hogy a Vízi-mentők Magyarországi Szakszolgálata értékelje az eddigi időszak vízi-mentő szempontból fontos történéseit. Sajtótájékoztatójuk délelőtt volt a Tihanyi Hajós Egylet kikötőjében, melyről Rápolthy Edit tudósított.

Régen volt ilyen mozgalmas időszak mögöttünk, mint az idei, s bár az általunk biztosított strandok biztonságát nehéz lenne megkérdőjelezni, még mindig fel kell hívni az emberek figyelmét a fürdőzés, hajózás, vízen lét alapvető szabályaira. A VMSZ augusztusban egy prevenciós road-show indítását tervezi, amelynek állomásain sokan ismerkedhetnek meg a legfontosabb vízbiztonsági szabályokkal.

A nyári szezon eddigi statisztikái: A VMSZ idén 120-130 fővel bővebb munkaerőbázissal várta a szezont, így jelenleg egy közel ezer fős aktív tagállománnyal büszkélkedhetünk. Napi szinten nagyságrendileg 100-120 fő áll szolgálatba a strandokon. Ezen felül még: a hajós szolgálaton: 10 fő, amennyiben rendezvény is van, ez a létszám közel 10 fővel nőhet; az oktatásban: tanfolyami létszámtól függően naponta 1-3 fő; a gyerektáborokban: turnusonként 4 fő (idén 6 turnus), 1 saját VMSZ táborban 2 fő; a mentésirányítási központban: 1 fő szolgálatvezető, 1 fő diszpécser; az irodai és a háttérmunkát végző személyzetben: 5 fő teljesít szolgálatot.

Egész nyáron indulnak vízi-mentő tanfolyamaink, melyek elvégzését követően biztos munkát kínálunk a fiataloknak a nyári szezonban. Utolsó vízi-mentő tanfolyamunk augusztus 8-án szombaton indul. További információ a vízi-mentő munkáról idekattintva olvasható. A VMSZ vízi-mentői összesen 77 helyszínen állnak nap, mint nap szolgálatba. Ez a szám magába foglalja: a balatoni strandokat, kempingeket, strandokon található medencéket, egyéb fürdőket és uszodákat, valamint a balatoni és egyéb szállodák strandját, medencéjét.

Strandi-mentési statisztikák július 31-én péntekig: 2356 fő könnyű sérültet láttunk el (pl: kagylóvágás, horzsolás miatt). 4 fő vízből mentését végeztük, akik további ellátást nem igényeltek (pl: bójába kapaszkodó személy, aki nem tudott kijutni és katamaránnal segítettük partra). 51 fő súlyos sérültet láttunk el, akiket átadtunk további ellátásra az OMSZ részére (pl: súlyos allergiás reakció, csonttörés, ájulás/ eszméletvesztés okán). 1 főt mentettünk vízből, és egy fő vízből-mentését követő újraélesztésében segédkeztünk. (Mindkét utóbbi eset a vonyarcvashegyi strandon, a villámcsapást követően történt.)

Mentőhajó-statisztikák július 31-ig: 45 riasztás (bajbajutott személyhez vonultunk), 5 riasztás és eszközmentés (bajbajutott személyhez és hajóhoz vonultunk), 13 eszközmentés (csak hajóhoz vonultunk), 20 vitorlásversenyt, 37 egyéb rendezvényt biztosítottunk (vízi, vízparti rendezvények, zenei fesztiválok, filmforgatás).

BalatonHelp

A VMSZ BalatonHelp okostelefon alkalmazása egy ingyenes vízi segélykérő applikáció, mely egy gombnyomást követően, GPS koordináták alapján, pillanatok alatt el tudja juttatni a szükséges információkat a mentésirányítási központunkba. A mentőhajók a baj helyét pontosan ismerve, jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az Android, iOS és Windows Phone operációs rendszereken is elérhető alkalmazást az idei vitorlázó szezonban eddig közel háromszor annyian töltötték le, mint tavaly, így jelenleg közel 1000 készüléken fut már BalatonHelp alkalmazás. A letöltések számában a július 2-4-e között zajló 47. Kékszalag Árkád Nagydíj előtt mutatkozott meg ugrásszerű emelkedés, köszönhetően a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen kidolgozott, vízi biztonságra figyelmeztető kampányunknak.

VMSZ Road-show

Az elmúlt hétvége mentési eseteinek tükrében fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a vizek veszélyeire, valamint a vízen-lét és a fürdőzés szabályaira, ezért a szezon hátralévő részében körbejárjuk a Balaton strandjait. A Kezed életet menthet! hívószó alatt zajló életmentési oktatásunk során az érdeklődők elsajátíthatják a laikus újraélesztést. Bemutatjuk és játékba hozzuk vízi-mentő eszközeinket is: ügyességi és szellemi próbatételeink minden korosztályhoz szólnak, a legrátermettebbeket pedig kiemelt támogatónknak, a MOL-nak köszönhetően ajándékokkal jutalmazzuk. A szezonból hátralévő időszakban mintegy 20 strandon tervezünk megjelenni, közülük például, Badacsony, Balatonföldvár, Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Zánka, de ott leszünk szeptember elején Balatonkenesén, a Balatoni Hajókiállításon is.

Ingyenesen letölthető elektronikus tananyagok

A Vízi-mentők Magyarországi Szakszolgálata a vezetőség döntése alapján hozza a prevenció hatékonyságának növelése érdekében összeállított, Vízből mentési ismeretek, illetve Elsősegélynyújtás vízen és parton címet viselő elektronikus tananyagait. Célunk, hogy a tanfolyamot végzett vízi-mentő kollégák folyamatosan szinten tarthassák tudásukat, a tudásanyag minél szélesebb körben történő terjesztésével egyre többen kapjanak kedvet ahhoz, hogy vízi-mentők legyenek és hogy egy egységes, korrekt, szakmailag megfelelő színvonalú tananyag jusson el mindenkihez. A tananyagok elérhetők a VMSZ weboldalán idekattintva elérhetők.

FireStryker

A VMSZ új partnere a FireStryker forgalmazója a Spiller Trade Kft. Mostantól mentőhajóink egyik legfontosabb tartozéka a FireStryker tűzvédelmi eszköz, mely kiválóan alkalmas szerverszobák, elektromos berendezések, gépjárművek, teher gépkocsik, autóbuszok, hajók védelmére, tekintettel arra, hogy használatakor nem keletkezik szennyeződés és működési idejük 50, illetve 100 másodperc. Tökéletesen alkalmasak kezdeti A-, B- és C-tüzek, valamint háztartási tüzek oltására, továbbá százezer voltig elektromos tűz esetében is használhatók. Kisméretű, akár egy kesztyűtartóban is elfér. Élettartama 15 év, időszakos ellenőrzésre nincs szükség. A FireStryker rendelkezik NATO számmal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvánnyal, nemzetközi CE jelzéssel és minden Európai Uniós előírásnak megfelelő dokumentummal.

Szóljon hozzá!