ZETApress

hírportál

Vigyázzunk egészségünkre!

Dr. Paller JuditMegfelelő táplálkozás, mozgás ? ma már sokan tudják, hogy ezek az egészséges életmód alapvető feltételei. De mit tehetünk még egészségünkért? Hogyan lehetünk egészségtudatosabbak? Mit vegyünk? Mit tegyünk? Milyen szempontok alapján válasszunk? ? Ez volt a téma a délelőtti projektnyitó rendezvényen a Váci úti Kinnarps House Jarl Konferenciatermében.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) célja a munkaerő-piaci részvétel növelése, azaz, hogy minél többen, minél tovább tudjanak dolgozni. Ezt a célt elsősorban úgy lehet elérni, ha jobban figyelünk az egészségünkre, egészségtudatosabbak vagyunk. A Társadalmi Megújulás Operatív Program egy rendkívül szerteágazó fejlesztési program, melyhez hozzátartozik egyebek mellett a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociális terület, az egészségügy, a kultúra és a közművelődés eszközrendszerének fejlesztése, továbbá felzárkózási intézkedésekre is szükség van.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladata a kiemelt projektben közvetve az egészségi állapot és a munkavégző-képesség javítása, mely külön prioritási tengelyen jelenik meg. Hogy a fent feltett kérdésekre választ kapjunk, egészségtudatosságot növelő kampányokat indítanak, melyeknek köszönhetően a fogyasztók olyan hasznos, könnyen hozzáférhető, lényegre törő és közérthető információkhoz jutnak, melyeknek köszönhetően még többet tehetnek a saját és családjuk egészségéért.

A 618 millió 714 ezer 289 forintösszköltségű, 486 millió 742 ezer 531 forint uniós támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás segítségével elérendő célok: az egészségre nevelő, az egészségtudatos magatartásformák, szemléletek, életmódprogramok közvetítése fogyasztóvédelmi intézkedések megvalósításával, az egészségben eltöltött életévek növekedjenek, az egészségtudatos fogyasztói magatartás erősítése.

Mindennek érdekében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel, valamint az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalával és annak intézményével, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel közösen dolgozik majd a következő időszakban. Az európai uniós támogatás segítségével létrejövő együttműködés és a megvalósuló informatikai fejlesztések eredményeként közös társhatósági honlap jön létre, továbbá új, komplex tájékoztató anyagok és hírlevelek készülnek. Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Hivatal (NEFI) főigazgatója beszédében a társszervek együttműködését méltatta. Szerinte a mai magyar társadalom legnagyobb nyeresége az lehet, ha ezáltal pozitív változás áll be az egészségtudatos magatartás terjedésében.

Az egészséges életmódhoz, illetve az egészségtudatos fogyasztói magatartáshoz elengedhetetlen a termékek összetételének tanulmányozása, valamint az olyan termékek választása, melyek az egészséges életmódhoz hozzásegítenek. Mindezekre való tekintettel a projekt részeként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által végzett vizsgálatok kiterjednek az étrend-kiegészítőkre és pezsgőtablettákra, a diétás étrendhez illeszkedő és mentes jelöléssel ellátott termékekre, az energiaitalokra és kávékra, a bőrrel érintkező termékekre, a játékokra, a lövedékes játékokra, továbbá az arcápolási termékekre (arckrémekre).

Paller Judit országos tisztifőorvos előadásában az étrend-kiegészítők és az energiaitalok jelentette veszélyekre hívta fel a figyelmet. Az étrend kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket ? mondta. Az energiaital ? fejtette ki ? nem más, mint koffeint tartalmazó cukrozott üdítőital. Hozzátette: 2011 óta figyelik az energiaital fogyasztásával összefüggő rosszulléteket a mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények segítségével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, az azokban érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt ? tette hozzá.

Szóljon hozzá!