ZETApress

hírportál

Vénatorna a Nyugatinál

Fájós lábEgy lépés az egészséges lábakért. Ingyenes szűrővizsgálatok voltak tegnap Budapesten. Az esemény múlt szerdai beharangozóját idekattintva olvashatjuk.

Tudta Ön, hogy egy 2011-es Vénakonzultációs Program szerint a magyar lakosság 85 százaléka érintett valamilyen szinten a vénás megbetegedésekben? ? Éppen ezért kapott nagy hangsúlyt visszérbetegségek kiszűrése szombaton a WestEnd City Centernél. A rendezvény a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és a Servier Hungária Kft. támogatásával valósult meg. Nyár van. A rövid-szoknyák, rövidnadrágok, fürdőruhák időszaka ? kivillan a láb. A nagy melegben kitágulnak az erek és így a probléma is látványosabb. Ilyenkor tűnik fel, hogy a vénás megbetegedések nemcsak az időseket, hanem egyre több fiatalt is érintenek. A gond oka lehet a folyamatos álló vagy ülő munka, a mozgásszegény életmód.

A vénás elváltozások esztétikai problémákon kívül kialakult betegségre utaló panaszokat is okozhatnak, úgy, mint lábfájdalom, nehéz-lábérzés, lábfeszülés, lábikragörcs. A KVB azaz a krónikus vénás betegség, vagy ahogy a köznyelvben emlegetik a visszérbetegség a felnőtt magyar lakosság nagy részét, különösen a nőket érintő probléma. Ami még ijesztőbb, hogy a betegségben szenvedők közül csak minden ötödik érintett fordul problémájával orvoshoz, pedig a panaszok megelőzhetők, illetve kezelhetők.

Már egy rövid, célzottan a vénákat megmozgató gyakorlatsor rendszeres elvégzésével is nagymértékben csökkenthető e fájdalmas és sok esetben nehezen elviselhető betegség kialakulása. Ezért látták jónak a szervezők, ha ezúttal nem csak beszélnek a betegségről, hanem be is mutatják a megelőzés lehetőségét: egy speciálisan a vénákra fókuszáló könnyed mozdulatsorokból álló, úgynevezett vénatornát. A tornára nem csak azokat várták, akiknél már fennáll a baj, hanem azokat is, akik még nem érintettek, és tenni akarnak azért, hogy ez így is maradjon. Az eseményen a visszér betegség rizikófelmérése mellett olyan fontos vizsgálatok ingyenes elvégzésére is volt lehetőség, mint például a vérnyomásmérés, koleszterin, húgysav- és vércukorszint mérés, szén-monoxid és légzésfunkció vizsgálat, szemvizsgálat, valamint számos egyéb betegség kialakulási esélyét felmérő teszt.

Szóljon hozzá!