ZETApress

hírportál

Óvjuk füleinket!

Tippek fülfájás ellenA strandolás nem csak hűsölést és felhőtlen vidámságot tartogat a nagy melegben, hanem sajnos számos veszéllyel is járhat. A fülünkbe például kórokozók kerülhetnek, homok, iszap vagy akár kisebb bogarak szorulhatnak a hallójáratba, de a kóros közeg sem feltétlenül kedvez hallószervünknek.

A nyári melegben szívesen hűsölünk a vízparton vagy a medence szélén, de a strandolás nem csak vidámságot, hanem veszélyeket is tartogat. A fülbe számos módon kerülhetnek kórokozók, ami fájdalommal, sőt akár lázzal járó gyulladást is okozhat. Aggodalomra azonban semmi ok: Dr. Garay Zsolt fül-orr-gégész szakorvos elmondja, hogyan ússzuk meg a nyaralást fülfájás nélkül! Álljon itt négy tipp, hogy megússzuk a nyaralást fülfájás nélkül! ? javasolja Molnár Ágnes PR csoportvezető, Red Lemon Media.

Vigyázzunk a sérülésekkel! Strandolás során könnyen kórokozók juthatnak a fülbe, ami egészséges fül esetében nem okoz gondot, ám ha a hallójáratban mikro-sérülések találhatók, az kaput nyithat a baktériumok számára, és komoly fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakulhat ki. ? Észrevehetetlen hámsérüléseket okozhat a helytelenül használt fültisztító pálcika, vagy a füldugó behelyezését-kivételét kísérő dörzsölő mozdulat. Ilyen helyzetekben érdemes körültekintőbbnek lennünk ? javasolta Garay doktor.

Védjük fülünket a víztől! A helyes fültisztítás mellett strandolás előtt ajánlott illóolajos ? például oliva-, teafa-, kamilla-, eukaliptusz-, citrom- és levendulaolajos ? vagy paraffinos cseppentést alkalmazni. Ily módon védőréteget képezhetünk a fülben, ami megakadályozza a víz, a homok, az iszap vagy akár a kisebb bogarak hallójáratban rekedését.

Válasszuk a természetes vizeket! Ha tehetjük, fürdőzésre válasszuk a tavakat, folyókat, tengereket. A medencék vizének magas klórtartalma ugyanis ? bár a baktériumok ellen védelmet nyújt ? kiszáríthatja a hallójárat hámját, ami berepedezik, és jó táptalajt nyújt a máshonnan bekerülő kórokozók elszaporodásához. ? A klórtartalom emellett az orrnyálkahártyát is izgathatja: orrdugulást és a fülben tapasztalható nyomáskiegyenlítődési zavarokat okozhat. Ebben az esetben hatékony lehet a gyógynövény alapú ? pl. Aloé Verával és Holt-tengeri ásványokkal gazdagított ? fülspray-k alkalmazása: ez gyengéden oldja a fülzsírt, és nem irritálja a külső hallójáratot, illetve a dobhártyát ? mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.

Vízbeugrás: csak óvatosan! A dobhártya érzékeny felületét nem csak a fültisztító pálcika, de akár egy magasról történő vízbeugrás is könnyen átszakíthatja. A hallószervünk sérülése komoly halláscsökkenést is eredményezhet. Az óriási fájdalom ugyan gyorsan enyhül, vagy egészen megszűnik, de nyomában szédülés, fülzúgás és tompa hallás maradhat. A szakember szerint, ha ezt tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert az ilyen fül víztűrő-képessége csökken, és a gyulladásra is hajlamosabbá válhat a későbbiekben.

Szóljon hozzá!