ZETApress

hírportál

Dzseki lélegezni szeretne!

DzsekiDzseki, a 27 éves fiatal szegedi nő gyermekkora óta a tüdejét érintő, gyógyíthatatlan betegségben, cisztás fibrózisban szenved. Az idő előrehaladtával a tüdőtranszplantáció az egyetlen kiút a bajból, állapota egyre súlyosabb, állandó oxigénmaszk, orvosi kontroll, gyógyszerek szükségesek az életben tartásához.

A családja anyagilag egyre rosszabbul bírja az életért folytatott harcot, így a Mátrix Közhasznú Alapítvány célul tűzte ki, hogy a sikeres tüdőtranszplantáció és a gyógyulás segítése érdekében a lakossággal és cégekkel együttműködve támogatja a család helyzetét. A legkisebb adomány is óriási segítség, melyet a Centerke Adományozó Központ is vár! A Mátrix Közhasznú Alapítvány 13600-as adományvonalán, a 22-es mellék tárcsázásával 250 forint adomány juttatható Dzseki életének megmentésére. Az alapítvány OTP 11735005-20510350 számlaszámára érkező adományok 100%-a a család megsegítésére jut el. Átutaláskor a közleménybe kérjük beírni: Lélegezni szeretnék! A fiatal lány eddig hősiesen vett minden akadályt, számos esetben volt kritikus az állapota. A transzplantáció kapcsán a családnak számos terhe van, melyre nincs biztos fedezet. Hálás köszönettel fogadunk minden életmentő adományt és segítséget ? tudatta Dudás Zsanett elnök.

Tüdőmosás a Korányiban

IntubálásCisztás fibrózisos betegek kezelésében ? a tüdőben képződő sűrű váladék eltávolításában ? aneszteziológus asszisztensként 1984 tavaszán a Korányi Szanatórium Intenzív Osztályán magam is részt vettem Budakeszin. Elve a gyomormosáshoz volt hasonlatos, de mi a beteg tüdőt mostuk. Az elaltatott beteg izomrelaxnst kapott (erről idekattintva olvashatunk), majd dupla lumenű endotracheális tubussal intubáltuk. Az elágazó cső egyik szára a jobb-, a másik a baloldali főhörgőbe került. Az egyik csövön oxigént vezettünk az egyik tüdőfélbe, s mivel a spontán légzését leállítottuk, mesterségesen lélegeztettük az altatógéppel.

A cső másik nyílásán a másik tüdőfélbe töltöttük a ?mosófolyadékot? ? fél liter speciális infúziós oldatot ?, majd rövid bent lét után a közlekedő edények elve alapján eltávolítottuk belőle. Többször megismételtük ezt az alvó betegnél, s az elején még sötét, zavaros lé jött vissza, majd a harmadik-negyedik beöntés után egyre tisztább lett a folyadék. Kétnaponta kezeltük a beteget, s a két tüdőfelet váltogattuk. A kéthetes kúrát 3-4 havonta ismételtük, de mivel a betegség gyógyíthatatlan, csak tüneti kezelést alkalmazhattunk.

Szóljon hozzá!