ZETApress

hírportál

Szívmegállás intubáláskor

Műtéti altatásHalálos módszert használhatnak a Mentők ? olvasható a mai Népszabadság Online-on. Az írás arról szól, hogy az eszméletlen betegek légútbiztosításakor a mentőorvos, vagy mentőtiszt a tubus behelyezése előtt vénás injekcióval leállítja a légzést, mely rossz esetben szívmegálláshoz is vezethet.

Az RSI injekciót 2013 októberétől alkalmazzák, azóta nyolc szívmegállás történt, melyből öt végzetesnek bizonyult ? derült ki a szakértői jelentésből. Nos a légzésbénító szert a műtéti technikában évtizedek óta alkalmazzák, 1984 tavaszán a Korányi Szanatórium aneszteziológus asszisztenseként magam is használtam a budakeszi Mellkassebészeten, Pénzes tanár úr osztályán. A beteg már az osztályos nővértől megkapta muszkosan a kábító Dolargant és Atropint, majd a műtőssegéd betolta őt a műtőbe és a műtőasztalra fektette.

A vénás injekciók beadása előtt a betegnek infúziót kötöttünk be, majd kábító-fájdalomcsillapítóként Fentanylt, relaxansként Arduant kapott a műtőasztalon. Csak akkor adtuk be az utóbbit, ha már alukált, hiszen éber állapotban az önálló légzési képesség elvesztése miatti fuldoklás roppant kellemetlen élményt okozott volna neki. Miután elaludt és relaxáltuk, előbb tiszta oxigénnel alaposan átszellőztettük a tüdejét, felszaporítva ezzel a szervezetében az oxigént, majd sor került a endotracheális (légcsőben lévő) tubus levezetésére.

A műtét közben is folyamatosan kapta az izomrelaxánst, s mivel a tüdőműtétek értelemszerűen nyitott mellkasnál történnek, spontán légzésre amúgy sem lett volna képes, csak a lélegeztető-altatógép befúvásos lélegeztetésére. (Ezért is nevetséges sok filmben, hogy műtét közben véletlenül felébred és megszólal a beteg, hiszen nyitott mellkasnál ez fizikai lehetetlenség!) A műtét vége előtt aztán annyi idővel állítottuk le az adagolást, hogy a relaxans épp az altatás végére ürüljön ki a szervezetből.

A tubust csak a felébresztett betegből húztuk ki, s azt is csak azután, hogy spontán lélegzeni kezdett. Stigmosan injekciót is kapott, mely a relaxáns hatását felfüggeszti, ennek viszont az lehet a veszélye, hogyha a Stigmosan előbb bomlik le, mint az esetlegesen még jelenlévő szukcinilkolin, akkor a beteg később rekurarizálódik, s ha nincs a közelben segítség, az osztályon fog megfulladni, mivel sem csengetni, sem segítségért kiáltani nem képes a relaxans miatt. Szerencsére ilyen nálunk sosem fordult elő, hiszen vigyáztunk az adagolással.

Az izomrelaxanst az Egyesült államokbeli halálos ítéletek végrehajtásakor is alkalmazzák. Ott is előbb altatják el a beteget, s csak utána állítják le a légzését (őt sem kínozzák az ébrenléti fullasztással!), végül egy szívbénítóval a keringését is megszüntetik. Ez egy harmadik injekció, a relaxansnak tehát nincs szívmegállító hatása! A nagy számok törvénye alapján viszont előfordulhat, hogy valaki allergiás rá ? mint az elmúlt majd’ 2 év mentőgyakorlatának nyolc páciense ?, de náluk is az életveszély elhárítása volt az elsődleges szempont a beavatkozás megkezdésekor. Ha a mentőtiszt vagy -orvos nem kezdi meg azonnal az eszközös légzésbiztosítást, a páciens spontán fulladt volna meg a keze között, s akkor mindenki a tétlenül veszteglő mentősöket hibáztatná! Az újraélesztésnek sosincs kontraindikációja! ? tanítják már a kezdő mentősöknek is, de a szenzációhajhász írásoknál ezt sosem veszik figyelembe!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dzseki lélegezni szeretne! | ZETApress

Szóljon hozzá!