ZETApress

hírportál

Kolorektális karcinóma szűrések

Százezer ember lehet vastagbélrákos hazánkban: meggyógyulnak vagy meghalnak? 51 perces edukációs dokumentumfilm készült a vastagbélrákról, melynek sajtótájékoztatóval egybekötött díszbemutatója délután volt az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság VIII. emeleti Dísztermében.

Minden egyes tett, legyen az politikai, kormányzati, társadalmi, gazdasági vagy akár médiajelenség szolgálja az egyes ember és a magyar társadalom egészségének ügyét. Filmünk célja, hogy tudatosítsa bennünk az egészség értékét életünk minden területén. A társadalom, a betegszervezetek és a kormányzat, ha meg is ad minden segítséget egészségünk megőrzéséhez és a gyógyuláshoz, kevésnek bizonyulhat, ha nem vagyunk mi magunk is tudatában a lehetőségeinknek az egészségünk megóvása vagy éppen visszaszerzése érdekében. Az egyéni egészségtudat és felelősség vállalása nélkül nem érvényesülhet kellőképpen a legmodernebb gyógyszer vagy módszer sem. Éljünk felelősségteljesen az egészségünket támogató lehetőségekkel. Menjünk el szűrővizsgálatokra, figyeljünk és hallgassunk testünk jelzéseire. A fentiek szellemében készítettük el ismeretterjesztő edukációs filmünket Kolorektális karcinómák szűrése címmel, Rák ellen szűréssel az életért alcímmel Prof. Dr. Bodoky György, a MKOT tiszteletbeli elnöke, a Fővárosi Szent István és Szent László Kórház Onkológia Centrumának a vezető főorvosa iránymutató vezetésével ? mondták el az alkotók.

S kik vettek még részt a film készítésében? ? Dr. Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki a saját betegsége történetét mondta el; Miksa Katalin, a Gyógyulj Velünk Egyesület önkéntese; Dr. Madácsy László gasztroenterológus, belgyógyász, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője; Dr. Rohánszky Magda onkopszichológus, a Tűzmadár Ház vezetője; Dr. Cornidesz Ágnes, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyért Felelős Főosztály szűrési főkoordinátora; Dr. Budai András, az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal, Országos Szűrési Koordinációs Osztály vezetője és Szabó László szűrővizsgálatra jelentkező páciens. Gyártó a Daylight Média.

A vastagbélrákos betegek üzennek mindenkinek: ne engedjék elrákosodni a bennük lévő polipokat, jelentkezzenek vastagbél-szűrővizsgálatra! ? Minden évben eltemetjük ötezer betegtársunkat. A többségüknek nem kellene meghalnia! ? állapítja meg Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület ? vastagbélrákon ugyancsak átesett ? elnöke. Ezért a vastagbélrákos betegeket is összefogó civil szervezet mindenkit arra biztat: ne halogassa a szűrést, beszélje meg háziorvosával, hogy lakóhelyén milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség! 50 felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

Különféle székletvizsgálatok is elérhetők, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja, amikor a vizsgálat során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat, polipokat, így azokból nem tud kifejlődni vastagbélrák vagy végbélrák. Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvos gyakorlatán, az asszisztens empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik. Minden régióban találni korrekt, beteg centrikus ellátó helyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból. ? Az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindítása bizakodásra ad okot, de a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztatunk: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki! ? figyelmeztet filmünkben a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Az öt legfontosabb dolog, amit a szűrővizsgálatról tudni kell: A szűrővizsgálaton való részvétel életeket menthet. A szűrés során a korai tumorra és olyan polipokra is fény derülhet, melyekből később rosszindulatú daganat fejlődhet ki. A nők és férfiak esetében a szűrés megkezdésének optimális életkora 50 év. A szűrővizsgálat tünetmentes személyek esetében is indokolt. Vastagbélpolipok és a korai tumorok nem okoznak tüneteket. Úgy is lehet valakinek vastagbélrákja, hogy nem is tud róla. És éppen ez az, amiért a szűrés ? még a tünetek megjelenése előtt ? alapvető jelentőségű!

Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a kockázati tényezőkkel. Bizonyos kockázati tényezők fennállásakor a szűrővizsgálatot már fiatalabb életkorban meg kell kezdeni. Ilyenek: gyulladásos bélbetegség; családi vagy egyéni kórelőzményben szereplő vastagbélrák; vastagbélpolipok vagy olyan örökletes állapotok, melyek vastagbélrákra hajlamosíthatnak, pl. Lynch-szindróma vagy Familiáris Adenomatosus Polyposis, a FAP. A szűrés megkezdésének optimális időzítéséről az orvos tud tájékoztatást nyújtani.

Vannak bizonyos életmódbeli változtatások, melyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a dohányzásról való leszokás, a vörös húsok és a húskészítmények fogyasztásának kerülése, a normális testsúly elérése és fenntartása, valamint a testmozgás. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vastagbélrák nem válogat. Minden huszadik embernél diagnosztizálnak élete valamely szakaszában vastagbél- vagy végbélrákot, és a betegség férfiak és nők között is előfordul. Bár vannak olyanok, akiknek családjában már volt vastagbélpolip vagy -daganat, ezért a fokozott kockázat okán már fiatalabb korban kell megkezdeni a szűrővizsgálatukat, a vastagbélrákos betegek túlnyomó többségének családjában még soha nem fordult elő hasonló megbetegedés.

Szóljon hozzá!