ZETApress

hírportál

Ne törd magad!

CombnyaktörésA csontritkulás miatt törést szenvedett betegek 80%-a nem kap megfelelő kezelést. Hazánkban minden tizedik embert, azaz közel egymillió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Garibaldi Bisztróban.

Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés. Az országos osteoporosis centrumhálózat munkájának köszönhetően hét év alatt közel felére csökkent a csontritkulás miatt bekövetkezett törések száma. Ez jelentős eredmény, de a társadalom elöregedésével a pozitív fejlemények ellenére is egyre fenyegetőbb probléma a csontritkulás. Ezért is fontos, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók is tisztában legyenek a betegség veszélyeivel és a kezelés jelentőségével! ? hívják fel a figyelmet az idén 25 éves Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) szakértői. Ezt a célt szolgálja a szervezet most meghirdetett Tovább Ne Törj! nevű kampánya is.

A társadalom elöregedése és az egyre hosszabb várható élettartam miatt folyamatosan emelkedik az osteoporosisban, azaz a csontritkulásban szenvedő betegek száma. Egyes előrejelzések szerint a következő három évtizedben két-háromszorosára is nőhet a betegek száma. Erre a problémára hívja fel a figyelmet a MOOT, amelynek nevéhez az elmúlt 25 év során számos modellértékű program kötődött.

A MOOT munkájának eredményeképp alakult meg a több szakmát összefogó országos osteoporosis centrum hálózat, amely a betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást. A hálózat munkájának köszönhetően a legutóbbi országos felmérés alapján jelentősen csökkent az esetszám: hét év alatt az osteoporosis talaján kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más országban még nem regisztráltak.

? Bár rendkívül látványosak ezek az eredmények, napjainkban a kezelés alatt álló betegek száma folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy az átlagéletkor növekedésével együtt a betegség gyakorisága emelkedik. Egy évtizeddel korábban évente 150 ezer beteget kezeltünk. Ma már ez a szám százezer alatt van ? hangsúlyozta Dr. Szekeres László, a MOOT elnöke. A legújabb vizsgálatok szerint a legmodernebb ellátások is csak a teljes, kétéves kezelés után fejtik ki a csonttörés kockázatát csökkentő hatásukat. A magyarországi gyógyszerszedési szokások azonban ebben a kórképben is rendkívül rosszak: a betegek csupán harmada szedi az osteoporosis elleni gyógyszert a kezelés első évének végén, és ez a szám a második évre 12%-ra csökken. A betegek 80%-ánál így nem érhető el a lehetséges terápiás hatás.

A legnagyobb kihívás napjainkban, hogy azok a betegek is hatékony kezelést kapjanak, akiknél a legnagyobb a csonttörés kockázata. ? A csonttörés kockázatát legjobban a korábbi törés jelzi, mégis a törést szenvedett betegek fele nem is tud arról, hogy csontritkulása lenne. Pusztán az a tény, hogy valakinek már volt csontritkulás talaján kialakult csonttörése ötszörösére emeli a következő törés kockázatát. Ennek ellenére a már törést szenvedettek kevesebb, mint 20%-át kezeljük ? hívta fel a figyelmet Dr. Takács István, a MOOT főtitkára. A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő MOOT ezért hirdeti meg a Tovább Ne Törj! nevű kampányát, amellyel a betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés lehetőségére. A társaság arra kéri a szakmai és civil szervezeteket, hogy csatlakozásukkal támogassák a kampányt, és segítsék az újabb törések megelőzését!

Szóljon hozzá!