ZETApress

hírportál

Gyermekmentők Erdélyben

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvos-csoportja erdélyi gyógyító körútja során számítógépeket és kórházi ágyakat adományozott négy intézménynek. Ma a Gyermekmentő Szolgálat két ünnepélyes átadást is tartott ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Először a Csíkszentdomokosi Kultúrház számítógépes klubjának és könyvtárának, a csíkszentdomokosi Cseralja Iskolának és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének adott át összesen 23 számítógépes munkaállomásból álló adományt. A következő helyszín a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház volt, ahol a Gyermekmentő 33 újszülött kórházi ágyat, 15 gyerekágyat, 10 felnőtt ágyat és a hozzá tartozó éjjeliszekrényeket adományozott az intézménynek.

Az idén 25 éves Gyermekmentő Szolgálat hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyermekek támogatására alakult meg 1990-ben. ? Számunkra fontos, hogy ne csak a gyerekek életkörülményein javítsunk, de tudásukat, szorgalmukat is fejlesszük. Ezért is ajánlottuk fel ennek a három intézménynek a 23 számítógépes munkaállomást ? mondta Edvi Péter, a szervezet elnöke. A Gyermekmentő Csíkszentdomokoson kívül Nagyváradon is működtet számítógépes klubot. A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja évente kétszer egy-egy héten át szűri és kezeli Erdélyben a gyerekeket, szükség esetén magyarországi kezelésre viszi őket. Az intézményeket segédeszközökkel is támogatja.

A most átadott kórházi ágyak a németországi Klinikverbund Südwest kórháztól érkeztek. A Gyermekmentő erdélyi tevékenysége hosszú múltra tekint vissza. 1991-ben átadta az átépített és kibővített tenkei Gyermekközpontot. 1994 és 2004 között teljes egészében finanszírozta a csíkszentmártoni csecsemőotthon régi épületének bővítését és átépítését, melyben ma községi és napköziotthonos óvoda, leányanya-otthon, korai fejlesztőközpont és önkéntes tűzoltóság működik. Utóbbi számára használt tűzoltóautót is vásárolt Németországból. A szervezet gyermek-neurológusa folyamatosan támogatja munkájával a Korai Fejlesztő Központot. 2006-ban a szervezet felépíttette az új felcsíki mentőállomást, 2012-ben pedig gyermekek szállítására felszerelt mentőautót adott át a Hargita megyei Mentőállomás részére.

Szóljon hozzá!