ZETApress

hírportál

Hiányozó műszerek

Műszerek 1Milyen műszerek, berendezések hiányoznak leginkább a magyar gyermekegészségügyből? Mik azok a gyakran filléres eszközök, amikre az orvosoknak, ápolóknak szükségük van a hatékonyabb gyógyításhoz? ? Íme azon műszerek listája, amiket a K&H gyógyvarázs támogatottjai az elmúlt 11 évben leggyakrabban igényeltek.

A K&H gyógyvarázs 2004 óta támogatja a magyar gyermekegészségügyet. A kezdeményezés országos pályáztatás keretében méri fel, hogy a gyermekeket ellátó intézményeknek milyen orvosi eszközökre van leginkább szüksége, majd egy szakértői zsűri részvételével kiválasztja a nyerteseket. Ennek eredményeként az elmúlt 11 évben 152 kórház 464 millió forint értékben kapott műszereket, valamint 150 mentőállomás 67 millió forint támogatásban részesült.

? A K&H gyógyvarázs pályázati felhívására évente átlagosan 100 pályázatot kapunk ? mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. ? Ezeknek körülbelül 30%-át tudjuk támogatni, évente átlagosan negyvenmillió forinttal, hogy a gyermekek mielőbb újra teljes életet élhessenek. Az intézmények minden évben hasonló eszközöket igényelnek, így egyértelműen meghatározható, milyen műszerekből szenvednek leginkább hiányt.

A K&H gyógyvarázs nyertes kórházai leggyakrabban a vér oxigénszintjét mérő pulzoximétert, gyógyszeradagolásra és folyadékpótlásra alkalmas infúziós pumpát, valamint csecsemőmérleget kaptak. Egy pulzoximéter ára nagyjából ötvenezer forint, míg egy csecsemőmérleget 180 ezer forintért, egy infúzió-fecskendős pumpát pedig négyszázezer forintért lehet venni. A támogatott mentőállomások szintén pulzoximétert kaptak a leggyakrabban, amelyet a gyermekek szállítását segítő vákuummatrac, valamint a felnőtt műszereket gyermekek számára átalakító mandzsetták követnek. Egy mandzsetta körülbelül kilencezer forintba kerül, de a mentősök sokszor hiányt szenvednek az ezer forintos baleseti ollókból is.

Műszerek 2A K&H gyógyvarázs 2013-as kutatása alapján a kórházak és mentőállomások átlagosan évi 483 ezer forintot tudnak eszközbeszerzésre fordítani, egyharmaduknak azonban egyáltalán nem áll rendelkezésre saját forrás, és további 16%-uk is mindössze százezer forint alatti összeggel gazdálkodhat e téren. Így lehet az, hogy ezeknek a pár ezer vagy néhány tízezer forintos tételeknek a beszerzése is komoly problémát jelent számukra.

? A kórházak és mentőállomások munkáját 2015-ben is szeretnénk tovább segíteni. A K&H gyógyvarázs 12. alkalommal meghirdetett pályázatára május 29-ig jelentkezhetnek az OEP által támogatott, fekvő-, és/vagy járóbeteg ellátást biztosító intézetek, valamint mentőállomások ? tette hozzá Horváth Magyary Nóra. A részletes pályázati információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!