ZETApress

hírportál

Kullancsok a Margitszigeten

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület által készített felmérésekből kiderül, hogy az elmúlt évek időjárása kedvezően befolyásolta a vérszívó élőlények (elsősorban a szúnyogok és kullancsok) létszámának gyarapodását ? tudtuk meg a délelőtt a Danubius Health Spa Resort Margitsziget Magnólia-termében.

A vérszívók számának növekedése magával hozta az általuk terjesztett fertőzések (mint pl: Lyme-kór) számának megtöbbszöröződését. A vérszívók által terjesztett alattomos fertőző betegségek közül több hosszú időn keresztül látens, a beteg éveken át nem tud a betegségéről. Amikor a tünetek akár több év múltán halmozottan jelentkeznek, a kezelőorvosnak sokszor számos költséges és időigényes diagnosztikai eljárás segítségével sikerül csak kideríteni mi állhat a háttérben. A kezelés ilyenkor már csak tüneti lehet, a teljes gyógyulás nem minden esetben érhető el. Ne feledjük, pl. a Lyme-kór esetében sem mindig jelenik meg kokárda alakú bőrpír és a csípést követő egyéb enyhe tüneteknek sem tulajdonítanak a betegek különösebb jelentőséget.

Ezen esetekben lehet hasznos eszköz a pl. kullancs teszt, ami azonnal megbízható választ ad arra, hogy a csípő vérszívó hordozta-e valamely Lyme kórokozó egyikét. Ha az eredmény pozitív tehát a kullancs fertőzött volt, akkor sem kell pánikba esni, mert szakszerű és időben történő eltávolítás esetén nem biztos, hogy a kullancs meg is fertőzte a csípett áldozatát. Ilyenkor jegyezzük meg a csípés helyét és a kórra jellemző tünetek jelentkezése esetén a háziorvost haladéktalanul tájékoztatni kell a teszt eredményéről. A fent leírtak miatt a korábbi évekhez képest még nagyobb jelentősége lett a prevenciónak. A megelőzés még mindig olcsóbb, mint a betegség kezelése!

Cégünk a Bio-Herb Kft. olyan környezettudatos magyar vállalkozás, amely szoros együttműködésben dolgozik a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesülettel és vezetőjével Dr. Kapiller Zoltán elnök úrral. Az együttműködés annak érdekében jött létre, hogy a Bio-Herb Kft. támogassa a szúnyogokkal, kullancsokkal kapcsolatos zoológiái és járványtani kutatásokat, valamint a szúnyogok és kullancsok terjesztette emberi megbetegedések megelőzését, korai felismerését és ismerteti a kullancsok szakszerű eltávolításának módszertanát, továbbá vizsgálatát.

Munkánk során igyekeztünk egy olyan portfóliót kialakítani, ami a megelőzést a szakszerű eltávolítást és a diagnosztizálás lehetőségét is magában foglalja. Forgalmazott készítményeink és eszközeink komplex innovatív védelmet nyújtanak a vérszívó élősködőkkel szemben (szúnyog, kullancs, bögöly, stb.) a család minden tagjának. Termékeink magukban foglalják a preventív új Bitefree (Saltidin, Picaradin hatóanyag tartalmú) készítményeket, háromféle kiszerelésben közte a gyermekbarát Roll-On változatban is. A prevención túl termékeink közt tudhatunk egy magyar világszabadalmat, a kullancs-eltávolító kanalat, amely képes a kifejlett vérrel szívott kullancsot élve fertőződés mentesen eltávolítani. Annak érdekében, hogy a szakszerűen eltávolított kullancsot szóra bírjuk a szortiment része lett egy kullancs analitikum a kullancs teszt, amely képes az eltávolított kullancsból néhány perc alatt nagy pontossággal kimutatni a Lyme-kór kórokozóját. Az ilyen diagnosztikai eszközöket Nyugat-Európában, illetve már hazánkkal szomszédos országokban is több éve kedvező tapasztalatokkal alkalmazzák, mivel használata nem igényli szakszemélyzet jelenlétét bárhol elvégezhető és megbízható gyors választ ad. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az időben történő diagnosztizálással és kezeléssel a kór tünetmentesen gyógyítható! ? tudatta Csámpán József kereskedelmi igazgató.

A Bitefree? termékek

Az új hatóanyag Picadirin (Saltidin?) tartalmú környezet- és családbarát Bitefree? termékek hatásos védelmet biztosítanak a szúnyogok -és kullancsok vagy bögöly ellen. A készítmények fontosabb jellemzői: csak minimális mértékben szívódik fel a bőrön keresztül, nem toxikus; érzékeny bőrűek is használhatják; felvitel után nem ragad; ruházatra is használható; gyermekeknél már 6 hónapos kortól alkalmazható; lassan párolog, illatos filmet képez a bőrön, így hosszan és hatásosan tartja távol az élősködőket.

A Bitefree? készítmények 3-féle kiszerelésben kerülnek kereskedelmi forgalomba: Bitefree spray kellemes illatú készítmény, amely hosszan tartja távol a nemkívánatos vérszívókat. Használható a ruházaton is, használata nem hagy foltot a ruházaton, továbbá nem tartalmaz hajtógázt. Bitefree Roll-On egyedülálló a kategóriájában, mivel használatakor nem lélegezzük be a hatóanyagot (pl.: hajtógázzal működő spray) és használata után nem kell kezet mosni (krémek, és kendők) ami kirándulások esetén úgy sem lehetséges. Ezét különösen ajánljuk gyermekeknek táborozáshoz, kirándulásokra. Bitefree? Gél kellemes illatú gyorsan felszívódó anyag, ami nem tartalmaz irritáló összetevőket és hatékonyan tatja távol a nemkívánatos vészívókat. A Bitefree? terméket ajánljuk táborozáshoz, kirándulásokra, horgászatra, különböző sportokhoz, minden olyan szabadidős tevékenységhez, amelynél vérszívók áldozatává válhatunk.

A Kullancs-eltávolító kanál olyan orvostechnikai eszköz, amely egyedülállóan képes a kifejlett vérrel szívott kullancsok élve fertőzésmentesen gyötrés nélkül történő eltávolítására. Az így eltávolított kullancsok nem öklendezik a fertőző kórozókat tartalmazó nyálukat a csípett áldozatba. (A kullancsok anatómiájából következik, hogy áldozatuk bőrébe a szájszervükön keresztül rögzülnek. Más eszközökkel pl. csipeszek esetében a szájszerv gyötrése, nyomorgatása következtében a szájszervből kórokozó tartalmú nyál kerülhet az áldozatba!) Ezért fontos mindig szakszerű eszköz a kullancs-eltávolító kanál használata! Szabadalommal védett magyar találmány.

A Fassisi? BoTick Kullancs Teszt olyan gyorsteszt, amely a kullancsból való direkt borrelia megbízható kimutatását teszi lehetővé. A teszt Lyme-borreliosist okozó borreliák (B. garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) kimutatására alkalmas. A teszt használatához nem szükséges szaktudás, vagy előképzettség. A teszt bármikor és bárhol elvégezhető. A teszt percek alatt választ ad, hogy az eltávolított élősdi valamelyike hordozta-e a Lyme kórokozó valamelyikét. Ha a válasz pozitív, akkor sem kell pánikba esni, vagy orvoshoz rohanni, mert ha a kullancs időben és szakszerűen lett eltávolítva, akkor nagy valószínűséggel nem fertőzte meg az áldozatát. Azonban pozitív teszt eredmény esetén a biztonság kedvéért két hónapig figyeljék a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy nyirokmirigy duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!

Szóljon hozzá!