ZETApress

hírportál

Napjaink hősei

MellkaskompresszióIzgalmas és nagyon hasznos együttműködés indult el ma a Főtaxi és a TEVAgy a Hős! csapata együttműködésével. Mészáros Zalán mentőtechnikus és Klupács Péter egykori mentőtiszt, a Te Vagy a Hős-program két kitalálója délben mutatta be az újraélesztést a Főtaxi Kerepesi úti Székházában a sofőröknek.

A mindennapi munka folyamán bármikor szükség lehet a taxisok bátorságára és a segítségére, hiszen rengeteg utast szállítanak nap, mint nap, akik néha azonnali ellátásra szorulnak. Emlékezetes annak a taxisnak az esete, aki mikor látta, hogy utasa rosszul van, felismerve a tüneteket azonnal az ügyeletre hajtott, megmentve ezzel utasa életét. A Főtaxi mintegy ezer munkatársa a következő hetekben az együttműködés keretében megtanulhat újraéleszteni, hogy ezzel akár életeket is menthessen, ha hirtelen szívhalál állna be az utasoknál. A módszer egyszerű, akár 15 perc alatt is elsajátítható és egy gumilabda segítségével megtanulható, otthon is gyakorolható.

Klupács Péter 24 éves és Mészáros Zalán 20 éves mentős múlttal tavaly egész évben járta az országot és idén is nyitottak minden meghívásra. (Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, mely egy évben 20-25 ezer embert jelent!) A TEVAgy a Hős-kampány kitalálóinak igen nagyra törő célja az, hogy Magyarországon mindenki megtanuljon újraéleszteni! Több mint kétmillióra becsülhető azoknak a száma, akik tavaly a TEVAgy a Hős-program segítségével tanultak meg újraéleszteni.

Középiskolások, vállalati dolgozók, sportolók, családi rendezvények résztvevői, óvodások és zenei fesztiválok rajongói is beletartoznak abba a közösségbe, akik Zalán és Péter segítségével már pontosan tudják, mit kell tenni akkor, ha valaki összeesik mellettük és hirtelen szívhalál miatt leáll a szívük. Ők azok, akik már nem állnak megdöbbentem egy ilyen helyzetben és nem csak a mentőket hívják tanácstalanul, hanem közös csövet képeznek, és elkezdik nyomni a mellkast, mert csak 4 perc áll rendelkezésre, hogy valakit agykárosodás nélkül tudjunk újraéleszteni. Nem sok, de azoknak, akik tudják, hogy mi a teendő és mernek is cselekedni, bőven elég arra, hogy megmentsék embertársuk életét!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Főtaxi a Népligetben | ZETApress

Szóljon hozzá!