ZETApress

hírportál

Érszűkületi nap kelettől nyugatig

Érszűkület vizsgálataIsmét érszűkületi napot rendeznek a hét közepén Budapesten és hat megyeszékhelyen. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2015-ben immár második alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot, az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés eseményeként.

A szervezők március 19-én csütörtökön 11 és 17 óra között hét helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket ? tudtuk meg délelőtt az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság Arany János utcai 804-es termében.

A perifériás érbetegség (PAD), közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, hazánkban mintegy 400 ezer embert érint. A diagnózist nehezíti, hogy e betegség sokáig tünetmentes maradhat, miközben felismerés és kezelés nélkül az érintett betegek közel egyharmada öt éven belül meghal! A már tünetekkel járó betegség a járóképesség korlátozása miatt rontja az életminőséget, súlyos esetben a végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezethet. Ezért az Érszűkület Nap során a Társaság a tavalyi évhez hasonlóan ismét országos figyelemfelkeltő kampányt szervez, melynek részeként csütörtökön Budapesten és hat megyeszékhelyen ? Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr és Szombathely ? tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, és pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket.

Hangsúlyozni kell, hogy az úgynevezett boka/kar-indexmérés egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler-mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

Az eseményre március 19-én csütörtökön 11-17 óra között az alábbi helyszíneken kerül sor: Budapest ? Lurdy Ház, Miskolc ? Miskolc Plaza, Debrecen ? Debrecen Plaza, Szeged ? Szeged Plaza, Pécs ? Makay István utcai Tesco Áruház, Győr ? Győr Plaza, Szombathely ? Savaria Plaza. A budapesti esemény résztvevői: Dr. Szeberin Zoltán egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Érsebészeti Tanszék; Dr. Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság főtitkára, a Szent Imre Kórház Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezete Angiológiai Profiljának profilvezető főorvosa. A rendezvényre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

1 hozzászólás

  1. Örülök, hogy ilyen akciókkal is segítik az egészségügy munkáját és hozzájárulnak a lakosság életminőségének javításához.