ZETApress

hírportál

Életmentés két keréken

A Magyar Mentőmotor Alapítvány (MMA) 2009-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy támogassa a motoros mentést Magyarországon. Ezt a célt folyamatosan, több módon valósítja meg ? tudtuk meg a Róbert Károly körúti sajtótájékoztatón a HELP2StartUP Rendezvényközpontban.

Az MMA egyre növekvő mértékben segíti a mentőmotorok beszerzését. Mára a rendelkezésre álló járművek közel 90%-át az alapítvány vásárolta, és állta a speciális átalakítások (megkülönböztető jelzések, matricázás, egyedi kialakítású táskák stb.) költségeit. Sok olyan mentéstechnikai eszközt használnak, amelyek csak náluk találhatók meg a magyar mentési rendszeren belül. Ezek a speciális, az egyszemélyes ellátást lehetővé tevő egészségügyi felszerelések általában nagyon költségesek, illetve nincsenek rendszeresítve az Országos Mentőszolgálat egyéb egységein. Ezek beszerzése és folyamatos biztosítása is alapítvány feladata.

Az egy személyes mentés mind a mai napig specifikum a sürgősségi ellátásban. Jelenleg ennek még nemzetközi körökben sincsenek meg a szakmai standardjai. Három évvel ezelőtt úttörő munkára vállalkoztak: munkacsoportokat hoztak létre, amelyeknek az a feladata, hogy kidolgozza azokat az ellátási eljárásrendeket, melyek lehetővé teszik a lehető legmagasabb szintű egyszemélyes betegellátást. Ennek a munkának köszönhetően mára már öt olyan ? nemzetközileg is elismert és elfogadott ? protokollt használ, amelyek alapján a szakmai munka folyik a motorjaikon. A Mentőmotoros Szolgálat március idusától szeptember végéig teljesít szolgálatot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) égisze alatt. A múlt évben összesen 1656 kivonulást hajtottak végre, melyből 1076 esetben Budapest belvárosában nyújtottak mentőrobogóikkal segítséget. Kiemelkedően sok esetet láttak el az M3-as gödöllői, az M5-ös újhartyáni, továbbá az M7-es balatonvilágosi mentőmotoros kollégák.

A Mentőmotoros Szolgálat és a Magyar Mentőmotor Alapítvány az elmúlt 10 évben olyan képzési rendszert hozott létre, amely egyedülálló a világon. A rendszer lényege a modularitás és a folyamatos monitorizálás. A képzés alapvetően kétirányú. Az egyik természetesen szakmai, minden évben 2 x 2 napot kötelező továbbképzésen töltenek, ahol elsajátítják az új ismereteket. A gyakorlati szituációkon keresztül érik el, hogy az új eszközök használata készségszinten beleivódjon mindenkibe. Emellett vezetéstechnikai képzéseken is részt vesznek, ahol évente vizsgázniuk is kell. A mentőmotorok egyre növekvő ismertségét kihasználva igyekszik a civil szféra minél nagyobb bevonására, támogatók megkeresésére. Az elmúlt években olyan nagy cégek álltak a Magyar Mentőmotor Alapítvány mellé, mint a Bridgestone és a Castrol, illetve sok kisebb vállalkozás és magánember.

A H-MOTO és a Magyar Mentőmotor Alapítvány együttműködése

Ilyen módon jött létre a kapcsolat a H-MOTO-val is, akikkel az idei esztendőben fognak együtt dolgozni. Számukra, motorosok számára külön öröm, hogy egy olyan csapat találta támogathatónak a célkitűzéseiket, akik maguk is motorokon élik az életüket. A H-MOTO TEAM 12 db speciálisan felszerelt kommunikációs eszközzel bővített sisakot adományozott a mentőmotoron szolgálóknak, akik így menet közben is rádiózhatnak.

Kis Viktória a Magyar Mentőmotor Alapítvány tiszteletbeli nagyköveteként minden fórumon népszerűsíti a hazai mentőmotorok nemes küldetését. Az elmúlt tíz évben mentőmotorjaik és mentőrobogóik majdnem hétezer kivonulást hajtottak végre, csak tavaly több mint 1600-at. A folyamatos fejlesztések és a magas színvonalú szakmai munka teszi lehetővé, hogy mind komolyabb szerep hárulhasson a mentőmotorokra. Tavaly a betegeik 35?40%-a volt súlyos vagy életveszélyes állapotban. Nemegyszer 20 percig is egyedül dolgoztak egy-egy balesetnél, míg a további mentőegységek a helyszínre érkeznek.

2015-ben is újabb bővítést terveznek: Budapesten az eddigi egy robogó helyett kettőt szeretnének üzemeltetni, és a távlati tervek között szerepel, hogy ősztől folyamatos üzemben egy mentőorvosi kocsi is megkezdené működését az alapítvány támogatásával. Az idei esztendő más okok miatt is különösen fontos számunkra, hiszen 10 éves a motoros mentés Magyarországon. Sok olyan programmal készülnek, amely ? a tervek szerint ? emlékezetessé teszi a 2015-ös évet. Ennek csúcspontja lesz augusztus 15-én szombaton a II. Mentőmotoros Nap, ahol a tavalyi tapasztalatokból kiindulva megint érdekes programokkal várják az érdeklődőket, motorosokat!

Új és régi versenyzőkkel támad az idén a H-MOTO Team

Közeledik a tavasz, így hamarosan beindul a nemzetközi motorsportélet, s ezáltal a magyar H-MOTO Team számára is kezdetét veszi az új szezon. A csapat a spanyol Aleix Aulestia személyében ismét egy új külföldi versenyzővel bővült, rajta kívül pedig a Kis Viktória, Győrfi Alen, Csányi Gergő, Kovács Bálint kvartettel száll harcba az idén a minél jobb eredményekért. A 2015-ben fennállása ötödik évét ünneplő H-MOTO Team az idén is több fronton és több versenyzővel készül harcba szállni a minél jobb eredményekért a különböző hazai és nemzetközi gyorsasági motorosbajnokságokban.

Ugyanakkor a csapat nem csak a versenypályákon aktív, hiszen egyúttal a Magyar Mentőmotor Alapítvány elkötelezett támogatója és együttműködő partnere, segítségével a mentőmotorokon szolgáló orvosok csúcsminőségű védősisak-felszereléssel kezdik az idei szezont. A H-MOTO Team kiemelkedően fontosnak tartja, hogy minden fórumon segítse az elkötelezett motoros mentősök munkáját. Speciálisan felszerelt, különleges kommunikációs rendszerrel ellátott védősisakokat adományoz az alapítvány számára. Emellett a csapat versenyzői és technikai munkatársai a Mentőmotoros Szolgálattal közös eseményeken, a mentősök munkáját bemutató rendezvényeken szerepelnek.

Szóljon hozzá!