ZETApress

hírportál

Előzzük meg a rákot!

Tudta Ön, hogy a prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves kor után bárkinél, bármikor kialakulhat és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre inkább növekszik? ? tették fel a kérdést tudós doktorok ma délelőtt a Magyar Rákellenes Liga sajtótájékoztatóján.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság Arany János utcai, VIII. emeleti Dísztermében a média segítő közreműködésével igyekeztek célba juttatni üzenetüket az előadók. Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke és Dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke elmondta, hogy az egészségügyi szűrővizsgálatoknak éves rutin tevékenységünké kell válniuk, mert az onkológiai megbetegedések esetében a korai felismerés életmentő! Mivel Szacsvay László színművész, a Prosztata Rákgyógyulás Nagykövete a Katona József Színházban a ma esti előadásra próbált, csak videó-üzenetet küldött maga helyett. Dr. Herczegh Anita köztársasági elnökné asszony, a rendezvény fővédnöke ugyancsak távol maradt, őt személyi titkára, Dr. Klinghammer Orsolya levélben mentette ki. Honti Dánielt, a Movember Hungary fő-szervezőjét is hiába vártuk, de róla nem tudunk meg semmit.

Az MRL arra kéri a nőket, hogy fogják kézen a férfiakat, kérjenek nekik időpontot az urológiai szakrendelésen, és kísérjék is el őket. A Légy ott évente! ? CsaládFő Mentő Program elsőként a prosztatarákkal veszi fel a harcot. Ennek első állomásaként a budai Mammut és a pesti Westend City Center bevásárlóközpontban március 8-án, Nőnapon, a Prosztata Információs Pontokon (PIP) rendhagyó módon a férfiak védelmére szeretnék felhívni a nők figyelmét! Az esemény védnökei: Nógrádi Tóth Erzsébet újságíró, a MÚOSZ Egészségügyi Szakosztályának elnöke; Zalatnai Brigitta író; Hevesi Kriszta író, szexuálpszichológus; Ungár Anikó bűvész, előadóművész és Mohamed Aida olimpikon vívó szintén megosztották velünk gondolataikat. Elmondták, mit jelent nekik a családfő kifejezés, miért érzik fontosnak, hogy nőként segítsék a környezetükben élő férfiakat egészségük megőrzésében. ? Legyen a férfi az édesapánk, a testvérünk, az életünk párja vagy egy jó barát! ? mondták. A média részére Férfiegészség címmel indít a Magyar Rákellenes Liga pályázatot, míg az érintettek részére a Betegségem-gyógyulásom története pályázatot hirdeti meg.

Szóljon hozzá!