ZETApress

hírportál

Gyógynövények a Stefánián

MeghívóDr. Taraczközi István ? Dr. Milesz Sándor: Elixír és Dr. Milesz Sándor: Aloe Vera a XXI. század legismertebb gyógynövénye című könyveit mutatták be ma délelőtt a Zichy utcai Stefánia Palotában. A szakmai véleményezők Dr. Benkő Szilvia és Dr. Révész Edit voltak.

A könyvbemutatón több híresség is megjelent, de a gyógynövényekkel való kapcsolatukról nem kérdezték őket a szervezők. Ott volt többek között Antal Timi, Détár Enikő, Győzike, Pataky Attila és megérkezett Medveczky Ilona is. Fellépett viszont Hevesi Anna és Búr Ádám szabadúszó táncművész Szerelmi álmok című koreográfiájukkal. Mivel Havasi Balázs zongoraművész külföldön van, CD-ről hallgattuk a kísérőzenét.

Dr. Milesz Sándor Debrecen, Kossuth Lajos Tudományegyetem. Szakterületei: nukleáris-, vegyi- és agrár szakmérnök, kutató. A Dr. Milesz gyógynövény alapú készítmények megalkotója. A Magyar Természetgyógyászok Szövetségének alelnöke. A Forever Living Products Magyarország országigazgatója. A Ciprusi Lovagrend közép-európai nagy-kancellárja. A Szuverén Máltai Lovagrend budapesti és Pest megyei lovagparancsnoka. Elismerései: Természetgyógyászatért-díj, Pro Natura et Vita-díj, a Honvédelmi Minisztérium Ezüst Keresztje, Honorary Ambassador of Diplomatic Mission (Peace and Prosperity), Doctor of International Diplomatic and Public Health.

Dr. Taraczközi István Szentpétervár, Kirov Katonaorvosi Akadémia. Szakvizsgái: katonaorvos, pathológus-hisztológus, szülész-nőgyógyász, orvos-természetgyógyász. A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége alapítója és elnöke. A Természetgyógyászati Akadémia alapítója és vezetője. Író, oktató, gyógyító. Kedvenc területei: kiropraktika, speciális masszázsok, dermato-vacuum reflexológia, Taraczközi-féle pszichológiai rajzteszt, extraszensz és intraszensz bioenergetika, álomdiagnosztika, magyar világrend, holisztikus táplálkozástan. Elismerései: Természetgyógyászatért-díj, Pro Natura et Vita-díj.

Dr. Milesz Sándor: Aloe Vera

Aloe VeraAz Aloe vera napjainkban széles körben használt gyógynövény, melynek számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása ismert ? írta Dr. Benkő Szilvia mikrobiológus, Debreceni Egyetem Élettani Intézet. A növény leveléből kinyert gél képes elősegíteni a sebgyógyulást, a bőr hidratációját, a vérben található sejtek képződését, továbbá antioxidáns és gyulladás csökkentő hatása is bizonyított. Az emberek évezredeken keresztül rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek össze az Aloe szerteágazó gyógyhatásáról. Ezek az információk nagyon sokáig szájhagyomány útján, anekdoták formájában terjedtek. A tudomány és a technika fejlődésével azonban lehetőség nyílt a növény hatékony komponenseinek azonosítására és ezen összetevők emberi szervezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata.

A Dr. Milesz Sándor által írt könyv a magyar könyvpiacon abszolút hiánypótló szerepet tölt be és méltó helyre emeli az Aloe verát a gyógynövények között. Az Aloe vera 21 évszázadon átívelő történetét 21 fejezeten át követhetjük nyomon. A szerző tudományos kutatások, leírások, tapasztalatok átfogó, összefoglaló eredményeit mutatja be világosan tagolt, jól szerkesztett, olvasmányos formában. Dr. Milesz Sándor történeti, történelmi áttekintést nyújt az olvasó számára, melyeket hiteles források felhasználásával és feltüntetésével alapoz meg. Tudományos ?szárazságát? azonban megtörik a közbeékelt írások, korabeli környezetbe helyezett rövid történetek, melyek hol humoros, hol kicsit romantikus vagy finoman pikáns hangulatukkal üdítő színfoltokként megtörik és oldják az olvasmány tudományos szigorúságát.

A növény kémiai összetételével és az emberi szervezetre gyakorolt hatásával sok vegyész, kutató és orvos foglakozott már, és ez a tendencia ma egyre fokozódik. Napjaink egészségtudatos életmódja azonban a szakemberek mellett, a laikusabb, tudományban nem járatos és a tudományos nyelvet nem gyakorló emberek kíváncsiságát és érdeklődését is felkelti az Aloe vera gyógynövény működésének megértése iránt. Dr. Milesz Sándor könyve abban is egyedülálló, hogy széles körben mindenkihez szól, így élvezetes olvasmány lehet úgy a felhasználók, terjesztők, kutatók számára, mint a szkeptikusok vagy egyszerű érdeklődök számára egyaránt. De azoknak is szívvel ajánlom, akik Dr. Milesz Sándor tudományos felkészültsége mellett eddig nem ismert oldalára, gazdag fantáziavilágára és irodalmi vénáira kíváncsiak. A könyv segítségével remélhetőleg még több ember figyelmét sikerül felhívni ennek a növénynek a jótékony hatásaira, és sikerül felkelteni a kutatók figyelmét és érdeklődését a további intenzív vizsgálatok folytatására és jól tesztelt gyógyhatású anyagok készítésére.

Dr. Taraczközi István ? Dr. Milesz Sándor: Elixír

ElixírÖrömmel vettem kézbe ezt a könyvet ? írta Dr. Révész Edit aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, orvos-természetgyógyász, FLP Magyarország Orvos Szakmai Bizottságának Elnöke, Sporttáplálkozás és Táplálék kiegészítés Tanácsadó. Részben, mert akitől kaptam, oktatóm, tanítóm, mentorom, és barátom, de ugyanezt mondhatom el a társszerzőről is. Részben pedig azért, mert a szerzők eddig kiadott könyveiből, tudásából, sok éves tapasztalatukból sejtettem a könyvben rejlő minőséget. A könyv igen átfogó tudástartalmat közvetít mindenki számára, akit testünk működése, harmóniája, reakciókészsége, egészségének fenntartása, visszanyerése érdekel.

Képet kapunk nemcsak az orvosi értelemben vett mindennapi táplálkozásról, tápanyagokról, hanem a holisztikus szemléletű ?táplálkozásról? is, ami a szervezetet ért hatások, információk összességét, hatását, kölcsönhatását is figyelembe veszi. A makro-, mikrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek részletes ismertetése, működésének elemzése mellett megtaláljuk azokat a tápanyagokat is, amelyek civilizációs életmódunknak köszönhetően lettek az utóbbi évtizedben a táplálkozás szempontjából kiemelt jelentőségűek. Míg évszázadokkal ezelőtt természetes volt a feldolgozatlan, frissen érett, termett zöldségek, gyümölcsök, vagy a nyers-koszt fogyasztása, ma ezek tudatos bevitelére igen nagy figyelmet kell fordítanunk.

A gyógynövények mindennapi használata, alkalmazása is természetes volt, akár a mindennapokban, akár a népi gyógyítók által. A könyv ismerteti ezen gyógynövények ősi gyógyító hatásait, alkalmazásának lehetőségeit, ami a ma embere számára igazi kincs. A táplálkozási rendszerek bemutatása, a világ szinte minden részéről fellelhető étkezési piramisok ismertetése tényszerű, szinte tankönyvi, a szerzők nem foglalnak állást egyik vagy másik mellett, választási lehetőséget adva ezzel az olvasónak, használónak megtalálni a saját útját, hiányosságait, vagy egészségének javítási lehetőségeit. A hagyományos orvoslás, a természetgyógyászat és a tudatos emberek célja is az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, gyógyítása, a szervezet harmóniájának biztosítása, melyhez e könyv igen sokrétű, mindennapi, szakmailag tökéletes elixír lehet.

Szóljon hozzá!