ZETApress

hírportál

Trombózisról Berlinben

TrombózisvédelemGlobális orvosi oktatóprogram indul a daganatos betegséggel élő nők és a trombózis összefüggésének témájában. A vénás tromboembólia (VTE) gyakori és súlyos komplikáció daganatos betegségek esetén ? tudatta a PResston PR Kft. az Aspen Hungary kommunikációs partnere.

A daganatos betegek 4-20%-ánál legalább egyszer diagnosztizálnak vénás tromboembóliát, míg az utólag megállapított esetekkel együttvéve ez a második leggyakoribb halálozási ok. A helyzet javítására Nők, Trombózis, Daganatos betegségek (WTC) elnevezéssel hirdettek globális orvosi oktatóprogramot. Február 14-én, Berlinben zajlott a Nők Egészségi Kérdései a Trombózis és Hemosztázis Területén (WHITH) 6. Nemzetközi Szimpózium, melyen a trombózis és a daganatos betegségek területének vezető nemzetközi szakértői vettek részt. A szimpózium legfőbb eseményének a Nők, Trombózis, Daganatos betegségek (WTC) elnevezésű orvosi oktatóprogram meghirdetése bizonyult, mely a daganatos betegséggel élő nők vénás tromboembólia kezelését szolgálja.

? Világszerte több mint 17 millió nő él daganatos betegséggel, akik körében a vénás tromboembólia (VTE) a második leggyakoribb halálozási okká lépett elő ? mondta el Prof. Dominique Farge-Bancel, Belgyógyász és Érbetegségek Professzora (St. Louis Kórház, Párizs Diderot Egyetem, Franciaország). ? Néhány évvel ezelőtt kezdtük el felhívni a figyelmet a daganatos betegségek és a trombózis összefüggéseire. Nemzetközi ajánlásokat hoztunk létre a VTE kezelésének javítására daganatos betegeknél, továbbá megszületett egy klinikai eszközként szolgáló www.itac-cme.com/app mobil alkalmazás is. A most meghirdetett Nők, Trombózis, Daganatos betegségek (WTC) orvosi oktatóprogram újító módon szolgálja majd a daganatos betegséggel élő nők trombózis kezelését ? mondta a francia professzor.

A Nők, Trombózis, Daganatos betegségek (WTC) oktatóprogram korlátlan támogatást kap az Aspen-től, a világ ötödik legnagyobb generikus gyógyszercégétől, megerősítve azt a korábban közzétett stratégiai szándékukat, miszerint szignifikánsan megnövelik piaci részesedésüket az antitrombotikus szerek piacán. ? Mióta vezető szereplővé váltunk a trombózis kezelésének területén, azt tapasztaljuk, jelentős az igény a daganatos betegségben szenvedő nők trombózis kezelésének javítására. Fontosnak tartjuk az orvosokkal való kapcsolatfelvételt és tudományos programjaik támogatását, hogy ezáltal javíthassuk a daganatos betegséggel élő nők vénás tromboembólia kezelését ? mondta el Michael Crow, az Aspen Europe & CIS Igazgatója.

? A vénás tromboembólia kérdéses téma a női betegeknél, épp ezért rendeztük meg a WHITH Nemzetközi Szimpóziumot több száz szakértő részvételével, akik több mint 10 éve dolgoznak ezen a területen ? fűzte hozzá Prof. Benjamin Brenner, Igazgató (Hematológia és Csontvelő Transzplantáció részleg, Rambam Orvosi Centrum, Izrael). ? Az újfajta orvosi oktatás megváltoztathatja a klinikai gyakorlatot és javíthatja a betegek kezelését, de mindez hosszú távú erőfeszítést igényel. Emellett szükséges az eszközöket is megteremtenünk, melyekkel felmérhetjük majd az orvosi oktatás nyomán bekövetkező javulást ? mondta az izraeli professzor.

A WTC folytatásos orvosi oktató anyagának (CME) tartalmát nyolc, a trombózis kezelés területén világszerte elismert szakember készíti el. A program több, mint 40 országban jelenik majd meg, véleményvezérek segítségével közvetítik a különböző egészségügyi szakembereknek, így nőgyógyászoknak, hematológusoknak és sebészeknek. Előrehaladott tárgyalások folynak a program akkreditációjáról a nagy presztízsű Kanadai McGill Egyetemmel. ? A világszerte elinduló kezdeményezéssel párhuzamban a WTC folytatásos orvosi oktatóanyaga 2015 tavaszán megjelenik Magyarországon is, mely 2015 őszére már eljuthat a magyar orvosokhoz is ? mondta el Dr. Pelle Viktor, az Aspen Regionális Igazgatója.

A WTC programot úgy alkották, hogy mérhető legyen a klinikai gyakorlatra történő hatása, illetve hogy a VTE kezelése javult-e azok körében, akik a többéves oktatásban részt vettek. A monitorozás esetjelentések gyűjtésével valósul majd meg, melyek aktuális képet szolgáltathatnak a daganatos betegségben szenvedő nők VTE kezelésének helyzetéről. A kezdeményezés várhatóan számos új tudományos publikáció megjelenését is segíti majd. 2015 második negyedévében világszerte több, mint 60 előadót készítenek fel az akkreditált orvosi oktatóanyagból (CME), amely 2015. június elejétől kezdve jut el a trombózis kezelés területén specializálódott egészségügyi szakemberekhez.

A trombózis nem más, mint vérrögképződés a vérerekben vérlemezkék (trombociták) és fibrin útján. A vénás tromboembólia (VTE) akkor jön létre amikor egy vérrög elszabadul és a véráramba kerül. Leggyakoribb típusai: mélyvénás trombózis (DVT), amikor a vérrög a lábak mély-vénáiban alakul ki; tüdőembólia (PE), amikor a rög a tüdőbe kerül és a centrális véna kanüllel (CVC) összefüggésben kialakuló trombózis.

Szóljon hozzá!