ZETApress

hírportál

TEGY az Emkében

TEGY-logóA Tegyünk Együtt a Gyermekekért egészségprogrammal folytatódik a tanév ? tudtuk meg az EMKE Irodaház Konferenciatermében. A ma délutáni rendezvény résztvevői: Paolo Maria Tafuri, a Danone HCS régió ügyvezető igazgatója; Dr. Vető Marietta VII. kerületi és Radványi Gábor X. kerületi alpolgármesterek; Kubányi Jolán, az MDOSZ és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnökei voltak.

Februárban folytatódik a Danone Kft. egészséges életmódra ösztönző Tegyünk Együtt a Gyermekekért társadalmi célú programja, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgás fontosságára, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet ? interaktív, játékos formában. Idén egy új, társadalmi célú támogatási elemmel is bővül a program. Ennek keretében a vállalat biztosítja majd azt, hogy két ? hátrányos helyzetű településen lévő ? általános iskola minden egyes tanulója, egy egész szemeszteren keresztül, minden nap, napi egy joghurthoz jusson. Az egészségprogram az idei év első felében Budapest Főváros VII. és X. kerületi Önkormányzata, valamint Győr, Kecskemét, Miskolc és Székesfehérvár Megyei Jogú Városok Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületeinek elvi támogatásával valósul meg.

Idén 17. alkalommal indult útjára a Danone Kft. Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) társadalmi célú programja. A vállalat az 1999-ben elindított keretprogramja égisze alatt valósítja meg a társadalmi célú támogató kezdeményezéseit. Ezen eltelt időszak alatt összesen 305 millió forint támogatást nyújtott, többek között segítette a magyarországi gyermek-onkológiai és rehabilitációs központok által kezelt daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozásukat segítő programok megvalósítását.

2012-ben a TEGY program keretében a vállalat ? a kiegyensúlyozott táplálkozást és életvitelt támogató küldetésével összhangban ? indította el az ismeretterjesztő, egészséges életmódra ösztönző programját. Az elmúlt több mint két évben a program Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden és Szombathelyen valósult meg, közel 13 ezer általános iskolás és 400 pedagógus aktív részvételével.

A vállalat a 11?12 éves gyermekek számára kíván útmutatást adni, hogy játékos formában ismerjék meg és sajátítsák el az egészséges életmód alapelveit, s egészségtudatos fiatalokká-felnőttekké váljanak. A program egy komoly problémára, a gyermekkori túlsúly és elhízás veszélyére, a gyermekek egészségének és életminőségének javítására, valamint ezzel kapcsolatban a társadalmi szinten közös cselekvés lehetőségére és a megoldásokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

2014 tavaszán a TEGY egészségprogram elsőként a vállalati programok között elnyerte az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai ajánlását, az Ajánlott iskolai egészségfejlesztési program címet. Az interaktív, játékos program kialakításában és megvalósításában együttműködő szakmai partnerek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és a GYEP Alapítvány (Gyermekek Egészségnevelő Prevenciós Alapítványa), mely szervezetek hosszú évek óta szoros szakmai kapcsolatban állnak a vállalattal.

A TEGY program közvetlenül az általános iskolákba, a gyerekekhez és a pedagógusokhoz viszi el a hasznos tanácsokat és tudnivalókat, s számos ötlettel, élménnyel lepi meg a résztvevőket. Az 5. osztályos osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak, egészségtan és rekreáció szakos tanároknak szakmai tréningek szervezésére kerül sor, munkájukat pedig a hasznos tanácsokat és gyakorlati útmutatókat tartalmazó tanári kézikönyv segíti. Az 5. osztályos gyerekek játékos, ismeretterjesztő órák keretében az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban hallhatnak lényeges információkat, interaktív formában.

Továbbá a Mi van a tányéron? című munkafüzetből nemcsak a gyerekek, hanem még a szüleik is sok-sok egészséggel kapcsolatos témával ismerkedhetnek meg alaposabban. Az interaktív órákhoz kapcsolódik az Egészségsátor, mely játékosan, de a tudomány szemszögéből megközelítve mutatja be az egészséges életmódot. Az idei évben ismételten Futólépésekkel az egészség felé címmel családi sportverseny és Ezt jól kifőztétek! ? Egészségesen finomat címmel családi gasztronómiai pályázat kerül meghirdetésre az 5. osztályosok körében.

? 2015-ben az egészséges életmódra ösztönző programunk új, társadalmi célú elemmel bővül, melyben közreműködő partnerünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ? emelte ki Paolo Maria Tafuri, a Danone HCS régió ügyvezető igazgatója. ? Pályázatot hirdettünk hátrányos helyzetű térségekben lévő általános iskolák számára olyan kisfilmek készítésére, amelyek életünk és mindennapjaink kisebb-nagyobb örömeit mutatják be a gyerekek szemszögéből. A pályázat célja, hogy a nyertes rászoruló általános iskolák rendszeres tejtermék-támogatáshoz jussanak. Mi biztosítjuk azt, hogy a nyertes két oktatási intézmény minden egyes tanulója naponta egy joghurtot kanalazhasson 2015. március elejétől június közepéig. A támogatáson túlmenően az egészséges életmódra ösztönző programunk keretében interaktív egészségórát és ismeretterjesztő kiállítást is szervezünk egy-egy alkalommal a nyertes oktatási intézményekben ? mondta Paolo Maria Tafuri.

Szóljon hozzá!