ZETApress

hírportál

Felmérés az orgazmusról

Így szeretnek a magyar nők: minden második színleli az orgazmust. Elégedett a nemi életével, hetente legalább egyszer szeretkezik, színlelt már orgazmust és kimondottan izgatónak tartja a szexet nyilvános helyen ? ezek a szexuálisan aktív magyar nők fő jellemzői az MSD Pharma Hungary Kft. legfrissebb kutatása szerint, melyet a mai sajtóreggelin ismertettek Óbudán.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos, a Debreceni Egyetem docense; Dr. Belső Nóra, a nyolc éve bezárt OPNI egykori pszichiáter főorvosa; Ada, az RTL Klub műsorvezetője, valamint Muri Enikő és Lola énekesnők voltak. Beszélgetésüket a Bécsi úti Stereo Chef Budapestben Jakupcsek Gabriella vezette.

A MSD Pharma Kft. megbízásából készült reprezentatív kutatás 500 fős mintán, 18-49 éves szexuálisan aktív magyar nők körében készült. A harminc alattiak negyede szinte soha nem éli meg a gyönyört, és csak 37%-uk állítja, hogy könnyen, minden együttlét során megy neki. A problémának számos oka lehet: nemcsak az érzelmek, a vonzalom vagy a spontaneitás hiánya árnyékolhatja be a szexuális életet, hanem a rosszul megválasztott fogamzásgátló is. A legmodernebb módszerek közel 100%-os biztonságot nyújtanak, de egyes készítményeknél még mindig jelentkezhetnek mellékhatások, például súlygyarapodás, rendszertelen vérzés vagy libidócsökkentés. Ada és Lola is a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a felhőtlen szexuális élethez minden szempontból meg kell találni az igazit.

A nők közel 3/4-e egyetért azzal, hogy az óvszer csökkenti a szexuális élményt, de a tablettát szedők 70%-a is tapasztalt már olyan mellékhatást, ami a szerelmi életet sem kíméli: a legtöbben a libidócsökkenést és a súlygyarapodást említették. A szexuális együttléteket az is ellehetetlenítheti, ha egy nő nem bízik a fogamzásgátló módszerben: a válaszadók 31%-ával fordult már elő, hogy a bizonytalanság miatt nem tudta magát átengedni a gyönyörnek. A félelem sajnos nem alaptalan: a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót.

? Az óvszertől, mint mindenki más, egy idő után én is meg akartam szabadulni, de nagyon sokféle fogamzásgátlót ki kellett próbálnom ahhoz, hogy megtaláljam a számomra legkényelmesebbet. Volt olyan tabletta, amitől egy kicsit meghíztam, később pedig a mindennapos odafigyelés okozott problémát ? emlékezett vissza Ada, az RTL Klub műsorvezetője a kezdeti nehézségekre. ? A védekezés, ha nem a hozzád leginkább passzoló módszert választod, tényleg rengeteg nyűggel járhat. Csúnya lehet a bőröd, felborulhat a ciklusod és rosszullétek gyötörhetnek. Egy állandó stresszfaktor költözik az életedbe, ami a magánéletedre is komoly hatással lehet. Egy idő után azt mondogattam magamnak: nem vagyok hajlandó lemondani a jó szexről, úgyhogy inkább rendesen utánajárok a kérdésnek. Végül egy alacsonyabb hormontartalmú, hosszabb távra szóló módszert vált be ? tette hozzá Ada.

A helytelen alkalmazáshoz hasonlóan a védekezés hiánya is jelentősen befolyásolja a szex minőségét: a nők 35%-a jól ismeri az érzést, amikor a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség kockázata beárnyékolja a szeretkezést. Ennek ellenére a válaszadók majdnem fele (42%) az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösüléssel. A helyes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos megbízhatóságot nyújtó kombinált módszereket, vagyis a hüvelygyűrűt, a tablettát és a spirált csupán a nők negyede választotta (25%).

Sokáig Lola sem vette elég komolyan a fogamzásgátlás és a védekezés kérdését: ? Régen minden megelőzéssel kapcsolatos kérdést halogattam, a nőgyógyászati konzultációkat és a szűrővizsgálatokat is. Ha valami panaszom volt, inkább a kivárására játszottam, gondolván, hogy úgyis elmúlik majd magától. Ezzel a hozzáállással csak magamnak ártottam: ahelyett, hogy a szeretkezésre koncentráltam volna, folyamatosan a mellékhatásokon, a nemi betegségeken és a nem kívánt terhességen járt az eszem. Végül rájöttem, hogy a döntés az én kezemben van, és elkezdtem rendbe tenni az életemet. Nemrég a HPV védőoltást is beadattam. Komolyan mondom, mostanában sokkal felhőtlenebb a szexuális életem ? vallotta be az énekesnő.

? A védekezési szokások nagyon komolyan befolyásolhatják a szexuális életet: sokan rosszullétet vagy libidócsökkenést tapasztalnak a tablettaszedés mellett, mások a vonzó külsejüket féltik bizonyos módszerektől. Pedig a fogamzásgátlás rengeteget fejlődött: ma már vannak olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal, egyszerű alkalmazásukkal és kiváló cikluskontrolljukkal nagyban hozzájárulnak a kiegyensúlyozott szerelmi élethez. Akivel rendszeresen előfordul, hogy elfelejti beszedni a tablettát, annak érdemes elgondolkoznia a hosszabb távú megoldásokon. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá. A spirált pedig az orvosi beavatkozás után évekig alkalmazni lehet, de az első hónapokban rendszertelen, elhúzódó vérzés jelentkezhet. A teljes biztonságérzet megteremtéséhez persze a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről is gondoskodni kell: az óvszer elhagyása előtt érdemes STD szűrésekre menni, és a HPV elleni védőoltás beadatása is nagyon ajánlott ? javasolta el Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Szóljon hozzá!