ZETApress

hírportál

Depresszióról Szegeden

A XIX. vándorgyűlés mottójaA depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése a témája a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésének, amelyet Szegeden rendeznek meg holnaptól szombatig ? tudtuk meg ma délelőtt a budai sajtótájékoztatón, az MPT Hűvösvölgyi úti konferenciatermében.

Az Európai Unióban Magyarország a második helyen áll Litvánia után a befejezett öngyilkosságok tekintetében, amelynek legfontosabb rizikófaktora a depresszió ? mondta el Dr. Molnár Károly, a PTE elnöke. A szinapszistól a szintézisig mottójú rendezvény főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia és az interdiszciplinaritás. Szó esik majd a magyar pszichiátriai ellátás aktuális kérdéseiről és kihívásairól.

Molnár Károly kiemelte: a rendezvényen két világhírű professzor, Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus, valamint Marco Sarchiapone olasz pszichiáter vezetésével öngyilkosság-megelőzési szakmai tréninget is tartanak. Az elnök kitért arra is, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a szakmai felmérések szerint folyamatosan nő a betegszám, miközben a pszichiátriai ellátás szakemberhiánnyal küzd, és nem növekszik a rezidensek száma sem.

2013-ban a WHO főigazgatójával történt találkozás után Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a következő években kiemelt szerepet kap a magyar lakosság mentális állapotának javítása. Tavaly márciusban WHO szakértői csoport látogatott Magyarországra, hogy megvizsgálja és értékelje a mentális egészségügyi szolgáltatásokat és ajánlatokat tegyen a fő területekre. Jelentésükben 42 pontban fogalmazták meg javaslataikat a változtatásokra.

Dr. Lehóczky Pál, a társaság előző elnöke a XIX. vándorgyűlésről elmondta: olyan témákkal lépnek saját szakmai közösségük elé, amelyek a különböző szakmák, tudományágak együttműködését célozzák. Korszerű pszichiátriának azt lehet nevezni, amely személyközpontú, közösségi alapú, páciens közeli és holisztikus megközelítésű. Vannak már erre irányuló kísérletek és olyan helyek, ahol ez a szemlélet kezd gyökeret verni ? emelte ki beszámolójában.

Dr. Purebl György, a társaság leendő elnöke hangsúlyozta: szemléletváltásra és összefogásra van szükség, hogy a mentális zavarral küzdőket ne másodrangú állampolgárnak tekintse a társadalom. Dr. Sós Éva főtitkár arról szólt, hogy a rendezvényre mintegy 1300 érdeklődőt várnak, 180 előadás hangzik el, valamint kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók és workshopok is színesítik az eseményt. A konferencia programja idekattintva letölthető.

Szóljon hozzá!