ZETApress

hírportál

Szavazz a háziorvosodra!

Az év praxisaFinisben Az év praxisa a Kárpát-medencében-pályázat! Még bő másfél hónapig, március 10-én keddig javasolhatja háziorvosát! ? tudatta B. Király Györgyi fő-szervező, a V and B Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója.

Tab után Orgovány is megmozdult. 1021 olvasó lájkolta az egyik népszerű közösség portálon Az év praxisa a Kárpát-medencében-pályázat egyik legkedvesebb, legnépszerűbb tabi ajánlását. A szervezők örömmel tettek kivételt, amikor sok- sok idős néni, és bácsi postán küldött levelét másolták be, és töltötték fel a portálra az internetes pályázatok közé. Idézet a levélből: Tisztelt Zsűri! Kérjük, hogy ezen írásbeli beadványunkat az internetes jelöléssel egyenértékűként szíveskedjenek elbírálni, mivel mi többnyire idős betegek vagyunk, akiknek az internet kezelése ? ha egyáltalán van ? nem olyan egyszerű. A következőkkel indokoljuk javaslatunkat: A fiatal Honos Anasztázia doktornő és testvére 3,5 éve kerültek ide több mint 300 km-es távolságból, Magyarország egyik legnagyobb városából. Nagyon gyorsan beilleszkedtek, mi betegek nagyon hamar megkedveltük őket. Éjt nappallá téve dolgoznak, nem egyszer vásár és ünnepnapokon is. Nagyon tetszik nekünk, hogy a doktornő bizony nagyon sokszor feláll a székéből, vérnyomást mér, injekciót ad, infúziót köt be. Hogy mi ebben a szokatlan? Hát az, hogy a többi háziorvos legalábbis itt Tabon nem éppen ebben a szellemben tevékenykedik. Mi betegek imádjuk a doktornőt, szívesen látjuk Önöket Tabon, vagy Kapolyon, vagy Somogymeggyesen. Ismerkedjenek meg a doktornő és testvére munkájával személyesen is. Minket, betegeket kérdezzenek, hiszen a doktornő lelkiismeretes, áldozatos munkáját mi nap, mint nap megéljük, saját bőrünkön tapasztaljuk…

A levél végén 160 olvasható és 20 olvashatatlan reszkető kezű aláírás következik. Legalább ennyire mozgósították az orgoványi doktornő ajánlói háromezer fős falucskájuk lakosait, hiszen a hírt, hogy Orgovány díszpolgára is a jelöltek között 1800-an lájkolták. Idézet az egyik orgoványi ajánlásból: Takács doktornő a mi családorvosunk is, a 8 éves lányomtól a 89 éves nagyanyámig mindannyian az ő páciensei vagyunk. Nagymamámat az elmúlt fél évben két alkalommal élesztette újra, mert leállt a keringése. Míg a mentő megérkezett infúziós kezelésben részesítette, megmentve az életét. A mai napon is járt nálunk, mint ahogyan minden héten jött eddig ellenőrizni a hónapok óta ágyban fekvő mamánkat. Megállapította, hogy tüdőgyulladása lehet, ezért szakmailag javasolta, hogy kórházban kezeljék őt tovább azután, hogy infúzióra kötötte, mert a kiszáradás jelei mutatkoztak rajta magas láza miatt. Elfogadtuk javaslatát, mert bízunk benne. Most várjuk a mentőket. Ő a mi Katikánk, akire mindig, minden körülmények között számíthatunk, legyen az életmentés, vagy közösségi élet. Örülünk, hogy ő a háziorvosunk, és tudjuk, hogy nála jobbat keresve sem találnánk!

Ugye önnek is van egy jó háziorvosa, és egy jó története? Ahogyan pályázati kiírásban olvasható, hálás betegek, egyének, de kollektívák- kórházak, kórházi osztályok, önkormányzatok, polgármesteri hivatalok, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek ? ajánlásaira is számítanak a szervezők. Aki úgy dönt, hogy a tabiakhoz és az orgoványiakhoz hasonlóan szeretné megajándékozni kedvenc háziorvosát egy elismeréssel, és esetleg hozzájuttatni Az év praxisa a Kárpát-medencében-díjhoz, az március 10-ig írhatja meg, és küldheti be történetét a pályázat portájára.

Ötödször dördült el a startpisztoly, és indult útjára Az év praxisa a Kárpát-medencében-pályázat. A meghirdető, az Országos Alapellátási Intézet célja most is ugyanaz, mint a megelőző években. Helyreállítani, erősíteni a háziorvosok és a nővérek megbecsülését, presztízsét. A szervezők idén is az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és az orvosok kitartó, szolgálatkész munkájára szeretnék irányítani a szélesebb nyilvánosság figyelmét a határon innen és a határon túl.

A beérkezett pályázatokat értékelő zsűri elnöke: Dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, tagjai: Becker Ágnes, az MTVA szerkesztője, Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Csuja Imre színművész, Dr. Lenkefi Ida, az EGIS belkereskedelmi igazgatója, Dr. Molnár Mária háziorvos, a tavalyi pályázat hazai nyertese, valamint Dr. Bedros J. Róbert, Dr. Farsang Csaba, Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Kásler Miklós és Dr. Kiss Róbert professzorok. A sztorik értékelése után a zsűri az általa legjobbnak ítélt 10-10 történetet javasolja a második körbe. A toplistás történeteket ABC sorrendben olvashatják az érdeklődők, és az olvasók szavazatai döntik majd el a sorrendet. A pályázat hivatalos weboldala idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!